‘Nog een tranche Pfizer verwacht in januari’

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt in gesprek met een lokaal medium, dat nog een tranche Pfizer via Carfa in januari verwacht wordt. Volgens de minister, zijn er momenteel niet veel vaccins op voorraad. ‘’De merken AstraZeneca, Sinopharm en in mindere mate Pfizer, zijn beschikbaar’’, zegt Ramadhin. De minister benadrukt dat mensen die een boostershot moeten krijgen of zich nog moeten laten vaccineren, niet op een bepaald merk moeten wachten. ‘’Alle vaccins die in Suriname gebruikt worden, zijn goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie”, aldus Ramadhin.

Het loopt al enige dagen storm bij de verschillende prik- en swab-locaties. Volksgezondheid is bijna door zijn voorraad testen heen. ‘’We zijn momenteel hard bezig om meer testen binnen te halen’’, zegt Ramadhin. Ook wordt er overleg gevoerd met bevriende naties, zoals Nederland. De bewindsman zegt dat er veel testen worden geïmporteerd. ‘’Ook in sommige supermarkten zijn testen te koop, maar niet alle merken zijn even betrouwbaar.‘’

Het zelf testen kan volgens Ramadhin, een onjuist resultaat geven als de instructies niet nauwgezet worden gevolgd. Daarom raadt men af om zelf thuis een test te doen. Ramadhin zegt, dat het ministerie een lijst zal publiceren van merken die wel voldoen.

Het is momenteel enorm druk op de locaties waar testen worden afgenomen. In overleg met diverse betrokkenen is daarom besloten de swabposten uit te breiden. Volgens Ramadhin worden ook de mogelijkheden bekeken om testen te laten verrichten door huisartsen. Dit zal nog worden besproken met de Vereniging van Medici in Suriname. Naast het uitbreiden van de swabposten, is er ook personeel nodig voor de priklocaties. Echter geniet de uitbreiding van de testlocaties volgens Ramadhin, grotere prioriteit. De bewindsman verwacht dat de komende periode er nog een grote toeloop zal zijn van mensen die zich willen laten testen.

More
articles