Gajadien vraagt duidelijkheid over beleid CBvS

Asiskumar Gajadien, lid van De Nationale Assemblee, richtte gisteren een schrijven aan president Chandrikapersad Santokhi, krachtens artikel 86 van het Reglement van Orde van De Nationale Assemblee. Gajadien vroeg in zijn schrijven duidelijkheid over de Open Markt Operaties (OMO’s), en de periodieke veilingen van termijndeposito’s (TD’s) die in de afgelopen zes maanden door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) worden gehouden voor de handelsbanken. Gajadien vroeg ook wat het concrete doel van deze OMO’s is.

Volgens de CBvS zijn deze operaties bedoeld om het liquiditeitsniveau binnen het bankwezen te beïnvloeden en signalen te geven over de richting van het uit te voeren monetaire beleid. Verder stelt de CBvS dat gegeven de target voor de basisgeldhoeveelheid, wordt berekend hoeveel liquiditeiten (geld) in de economie aanwezig dienen te zijn om een bepaald inflatiedoel te bereiken. Door inzet van haar monetaire instrumenten tracht de moederbank de omvang van liquiditeiten naar de berekende hoogte te brengen. Gajadien vroeg zich af hoeveel liquiditeit volgens de Centrale Bank in de economie dient te zijn en welk inflatiedoel de CBvS wil bereiken.

De rente van deze voormelde beleggingen is volgens Gajadien schrikbarend hoog en ligt zelfs boven 80 procent per jaar. Gajadien vraagt of de president op de hoogte is, of er sprake is van een overmatige kredietvraag, ondanks de (eerdere) lage rente. Er is al bijna 140 miljoen SRD aan rentes aan de handelsbanken uitbetaald in 2021. Uit welke post wordt de rente betaald door de CBvS en welk begrotingsartikel door het ministerie van Financiën?

Gajadien stelde in zijn schrijven, dat er vermoedelijk een verkeerde weergave door de CBvS is gegeven alsof er in 2021 SRD 3,5 miljard is afgerond. Daarbij blijkt er anderzijds dat er een aanzienlijk overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans is en dat er absoluut geen overmatige vraag is naar deviezen voor reguliere importen. Met de vrijlating van de wisselkoersen en met de aanvang van de afname van de subsidies, heerst er rust op de vreemde valuta markt. Daarbij is er wel sprake van een kapitaalvlucht, maar die komt niet door een overmatige macro-economische vraag. Er heerst nu volgens de parlementariër een zekere mate van stabilisatie, waardoor investeringen juist maximaal gestimuleerd moeten worden en deze hoge rentes negatief doorwerken op investeringen en het investeringsklimaat. Hij is ook van mening, dat het leegzuigen van de liquiditeiten van de banken, ook leidt tot het niet beschikbaar komen van kredieten voor de particuliere sector.

De inflatieverwachtingen zullen dit jaar veel lager (ca 20%, CBvS) zijn dan die van vorig jaar (ca 65%). Volgens Gajadien zou de rente van de CBvS juist die lagere inflatie als uitgangspunt moeten nemen. Deze voordelen van hogere rente komen alleen de banken en niet het publiek toe. Daarom vraagt hij zich af, of de hogere rentes de kwaliteit van de kredietportefeuilles van banken niet doen verslechteren en daardoor ook hun al fragiele solvabiliteit. Tot slot vraagt Gajadien duidelijkheid over hoe en door wie deze rentebetalingen uiteindelijk gefinancierd zullen worden. Zal de hoge rente niet leiden tot hogere kosten voor de CBvS en of het ministerie van Financiën? Met de toepassing van open markt instrumenten in een slecht functionerende markt, vraagt Gajadien zich af of de nog niet goed ontwikkelde financiële markten in Suriname, kunnen leiden tot de beoogde doelstellingen.

More
articles