Covid-ziekenhuisopnames nemen toe:

Ziekenhuizen maken bedden vrij voor mogelijke toestroom patiënten

Gisteren zijn 751 mensen positief getest op het coronavirus. In de maand januari zijn al 7 doden te betreuren. In Suriname zijn 1.196 personen overleden aan deze gevaarlijke longziekte. Nu de besmettingen stijgen, is er ook een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Eergisteren werden er 28 covid-patiënten opgenomen, gisteren vertoonde het aantal opnames al een stijgende lijn en werden er 41 mensen opgenomen. Van deze 41 patiënten zijn 15 volledig gevaccineerd. Op de Intensive Care Units zijn op dit moment geen patiënten opgenomen.

Jason van Genderen, directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW), zei eergisteren in gesprek met Trishul Broadcasting Network, dat de ziekenhuizen de druk op de zorg in feite niet meer aankunnen, omdat de zorg voor covid-patiënten heel intensief is en veel eist van de verpleegkundigen en artsen. Desondanks zijn er maatregelen op papier gezet indien we te maken krijgen met een nieuwe covid-golf. Die plannen zijn ook meteen in werking gezet toen gemerkt werd dat de cijfers stegen.  “In het RZW gingen we al richting reguliere zorg, maar die zorg hebben we meteen moeten afschalen als covid-hospitaal. We hebben bedden ready als patiënten opgenomen moeten worden. Ook overige ziekenhuizen hebben al bedden vrijgemaakt om te kunnen inspelen”, stelde Van Genderen.

Volgens hem kan het zo zijn dat de besmettingen op dagbasis sterk toenemen. Er is een tekort aan zorgpersoneel dat geclusterd is in alle ziekenhuizen, vandaar dat het personeel gevraagd wordt zich extra in te zetten, omdat er nooit voldoende personeel is. Ook bij de swabpost van het RZW loopt het storm: sommigen komen voor een boostershot, terwijl anderen komen voor hun eerste prikje. Positief geteste personen met milde symptomen wordt gevraagd zich thuis te isoleren, waarna er ook contact wordt opgenomen met de huisarts die de persoon verder moet monitoren.

Indien de gezondheid van de persoon verslechtert, komt de huisarts in en moet de persoon naar het KKF, waar bepaald wordt of ziekenhuisopname noodzakelijk is. Van Genderen benadrukte dat verschillende ziekenhuizen hadden gewaarschuwd voor deze explosieve toename van de besmettingen.

“Er werden maatregelen versoepeld, terwijl de mensen op het hart werd gedrukt zich aan de MoHanA-regels te houden. Jammer genoeg zijn we toch in de vijfde golf beland”, aldus Van Genderen. Hij kan niet aangeven wanneer we uit deze golf komen. ‘’Dat hangt helemaal af van het gedrag van mensen. De besmettingen komen door het menselijk contact, maar als grote bijeenkomsten stopgezet worden en burgers drukte vermijden, kunnen de cijfers ook net zo snel dalen’’, aldus Van Genderen. Hij hoopt niet dat de situatie dusdanig ernstig wordt dat ziekenhuizen geen plek meer hebben voor patiënten, met als gevolg dat zij op banken moeten liggen wachten tot er een bed vrijkomt. Van Genderen roept de samenleving op zich te blijven houden aan de maatregelen. ‘’Versoepeling of niet, houd u aan de maatregelen’’, is zijn boodschap.

 

More
articles