Frans-Guyana van 834 covid-positieven op maandag naar 2170 op vrijdag

In ons buurland Frans-Guyana neemt het aantal personen dat positief getest wordt op Covid-19, gestaag toe. Het aantal geregistreerde covid-besmettingen  was op maandag 3 januari 834, dinsdag 4 januari 960, woensdag 5 januari was dat aantal gestegen tot 1734, donderdag 6 januari 1345 en gisteren, vrijdag 7 januari, steeg het aantal naar 2170 positieven.  In totaal werden vrijdag 2170 positieve gevallen van 6047 uitgevoerde tests geconstateerd.

Momenteel liggen 131 patiënten in het ziekenhuis en 6 personen op de IC in het Franse buurland. Het reproductiegetal van Frans-Guyana ligt op de 1911/100 000. Vanwege de massale instroom van patiënten naar ziekenhuizen in Frans-Guyana, heeft de regering deze week Plan Blanc gelanceerd, waarbij alle instellingen worden opgeroepen om samen te werken en hun middelen te bundelen om deze toestroom van patiënten op te vangen.

De Franse regering heeft deze maatregelen afgekondigd van de epidemische situatie die in Frans-Guyana sterk is verslechterd. Ziekenhuizen hebben te maken met een enorme toestroom van patiënten op de spoedeisende hulp en het aantal gehospitaliseerde mensen neemt zeer snel toe.

Tegelijkertijd worden veel zorgverleners zelf getroffen, waardoor hun capaciteit om zorg te verlenen afneemt. Deze maatregelen gelden in overeenstemming met nationale richtlijnen en rekening houdend met het grote risico op verstoring van het zorgaanbod, uitzonderlijke en tijdelijke vrijstellingen van de uitsluitingsregels voor professionals in de gezondheidszorg en in medisch-sociale instellingen en diensten.

Bron: Agence Régionale de Santé Guyane

More
articles