Steeds meer coronagevallen bij niet-gevaccineerde zwangeren

Het eerste bekende geval van Israël van een vrouw die besmet is met Covid-19 en bij wie de griep is ontdekt, bevestigde het ministerie van Volksgezondheid van het land dinsdag aan CNN, wat vragen oproept over hoe de twee virussen van invloed kunnen zijn op iemand die ze tegelijkertijd oploopt.

De patiënt, een niet-gevaccineerde zwangere vrouw van in de dertig, werd donderdag ontslagen “in goede algemene toestand”, aldus het Beilinson-ziekenhuis in Petah Tikva in een verklaring.

“Dit is de eerste moeder bij wie griep en corona is vastgesteld in Beilinson. We hebben haar behandeld met een combinatie van medicijnen die zowel tegen corona als tegen griep is gericht”, zegt Arnon Wiznitzer, directeur van de Beilinson Women’s Department, in de verklaring. “We zien steeds meer morbiditeit van griep onder de kraampopulatie, samen met gevallen van corona die vooral voorkomen bij vrouwen die niet zijn gevaccineerd tegen corona en griep”, voegde Wiznitzer eraan toe. “Dit is zeker een uitdagende tijd dat we naast de corona-ziektes steeds vaker te maken hebben met griep.”

Wat Covid-19 en de griep samen zouden kunnen doen

‘Flurona’ is een term die is bedacht om de toestand van gelijktijdige besmetting met Covid-19 en griep te beschrijven. Nadav Davidovitch, directeur van de School of Public Health aan de Ben-Gurion Univer-sity in Israël, vertelde dinsdag aan CNN dat, omdat “er nu zowel een zeer hoge griepactiviteit als een zeer hoge covid-activiteit is, er de mogelijkheid is dat iemand met beide wordt besmet”. “Ik denk niet dat dit een veel voorkomende situatie zal zijn, maar dat is iets om over na te denken”, voegde Davidovitch toe, die lid is van het Israëlische Nationale Adviescomité voor Covid-19. Lockdowns en het dragen van maskers hielpen de verspreiding van griep eerder in de pandemie te beperken, maar naarmate de samenleving opengaat, zullen naar verwachting het aantal gevallen toenemen. “Het is interessant dat nadat je een jaar hebt gehad met een zeer, zeer lage of helemaal geen griepactiviteit, het jaar daarop, omdat mensen minder werden blootgesteld, ze kwetsbaarder worden,” zei Davidovitch. Hij voegde eraan toe dat voor degenen zonder onderliggende gezondheidsproblemen die zijn gevaccineerd tegen zowel griep als Covid-19, deze virussen waarschijnlijk geen “groot effect op het individu” hebben.

Bedreiging voor groepen met hoger risico

De griep en Covid-19 zijn aandoeningen van de luchtwegen en kunnen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vergelijkbare symptomen veroorzaken, zoals hoesten, loopneus, keelpijn, koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Beide worden verspreid via druppeltjes en aerosolen wanneer een besmette persoon ademt, spreekt, hoest of niest. Geïnfecteerd zijn met Covid-19 en tegelijkertijd de griep kan “catastrofaal zijn voor je immuunsysteem”, vertelde dr. Adrian Burrowes, huisarts en assistent-professor huisartsgeneeskunde aan de University of Central Florida, in september aan CNN. “Ik geloof echt dat je co-infectie met griep en coronavirus zult zien. En ik geloof echt dat je als gevolg daarvan een hoger sterftecijfer zult zien”, zei Burrowes destijds.

Davidovitch zei dat er niet genoeg gegevens waren om te suggereren of het aantal ziekenhuisopnames hoger is voor mensen die besmet zijn met zowel de griep als Covid-19, in vergelijking met het feit dat iemand slechts één van de virussen had.

‘Een overbelast systeem’

Terwijl regeringen over de hele wereld worstelen met uitbraken van de Omicron-variant, maakt Davidovitch zich zorgen over de mogelijke druk die de griep en het coronavirus kunnen uitoefenen op de gezondheidszorg, vooral tijdens de wintermaanden. “Tijdens de winter, omdat het koud is en mensen binnen zijn gesloten, heb je een hoger risico op besmetting met bovenste luchtweginfecties in het algemeen. En wanneer je een hoge besmettelijkheid hebt van zowel griep als covid, kan dit samen een overbelast systeem veroorzaken’’, zei Davidovitch. Om de verspreiding van de griep en het coronavirus in te dammen en de druk op de wereldwijde gezondheidszorgstelsels te voorkomen, benadrukte hij de “noodzaak om mensen te beschermen”. “We hebben nu te maken met de winter, we hebben te maken met overbelaste interne afdelingen en preventie is waarschijnlijk het beste idee. En we hadden vorig jaar het geluk dat we niet aan zowel Covid-19 als griep leden”, zei Davidovitch. Hij zei dat om de gezondheidszorgstelsels te helpen beschermen, meer mensen zich moeten laten vaccineren, evenals naleving van andere maatregelen om personen met een hoog risico, ouderen en mensen met chronische ziekten te helpen beschermen. Volgens de WHO kunnen mensen beschermende maatregelen nemen die effectief zijn tegen Covid-19 en griep, waaronder sociale afstand nemen, regelmatig je handen wassen, isoleren en ramen en deuren openen om te zorgen voor ventilatie.

Bron: CNN

More
articles