‘Kinderen zijn veilig op school, sterke protocollen bij aanvang schooljaar’

Het nieuwe jaar is begonnen met een stijging van het aantal covid-besmettingen. Veel leerkrachten en ouders hadden gehoopt, dat de kerstvakantie daarom verlengd zou worden, maar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), maakte bekend dat de GLO- en VOJ-scholen gewoon op vrijdag 7 januari beginnen.

Onderwijsminister Marie Levens, deelde gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel mee, dat de covid-protocollen strikt gevolgd zullen worden bij herstart van het onderwijsproces. Zij gaf aan dat al bijkans anderhalf jaar, de besmettingen op de scholen worden gevolgd. ‘’Het is in de afgelopen periode op de scholen goed gegaan, tot nu toe is gebleken dat op de scholen er geen clusterbesmettingen hebben plaatsgevonden. Het waren allemaal individuele gevallen die geen invloed hebben gehad op de rest van de school. Dus laten wij het zo houden”, aldus de minister.

De covid-protocollen zullen volgens Levens, op alle scholen worden nageleefd. MinOWC adviseert leerkrachten en leerlingen, bij ziekteverschijnselen de arts te bezoeken en niet naar school te gaan. Ook benadrukt het MinOWC, dat er geen verslapping mag optreden. ‘’Wij zijn allen verantwoordelijk voor de gezondheid van onszelf en onze medemens.‘’

Alle scholen hebben open ramen, waardoor de kans op besmetting vrij klein is. Volgens Levens is er een goed protocol voor de scholen ontwikkeld, ook houdt men zich aan de MoHanA-regels. ‘’Tot nu toe is dat gelukt. Er kan een besmetting zijn. Als er geen totale lockdown is, moet je de beweging erin houden, volgens het Outbreak Managementteam. En tot nu toe is er nog niet gekozen voor een totale lockdown’’, zei Levens. Zij voegde er aan toe dat de kinderen veilig zijn op school. ‘’Het zijn open ruimtes’’, aldus Levens

Het is volgens de minister belangrijk, dat kinderen niet te lang onderwijs ontberen. ‘’Als dat te lang onthouden wordt, worden kinderen ook een beetje ziek. Het is voor de mentale gezondheid van kinderen niet goed om te lang geïsoleerd te zijn van de omgeving waar ze graag willen zijn.‘’ Volgens Levens lijden kinderen eronder als ze niet in contact kunnen zijn met hun leeftijdgenoten.

‘’Dit is een van de redenen waarom er een aanvang is gemaakt. Een tweede is, hoe langer je de scholen dichthoudt, hoe moeilijker het is om die ‘motor’ weer op te starten”, aldus Levens.

More
articles