SOL-kookgas in Suriname alleen mogelijk als markt open is

De oliemaatschappij SOL levert al enkele jaren Liquified Petroleum Gas (LPG) of Sol-kookgas aan diverse landen in het Caribisch gebied, waaronder ook ons buurland Guyana. Sol gas wordt in 20 lb., 100 lb. en bulkleveringen aangeboden via de retail- en het distributeursnetwerk van de maatschappij in deze landen. Mark Goede, Regional Manager van SOL in Zuid-Amerika, zegt in gesprek met De West, dat hoewel SOL ook een netwerk heeft in Suriname, de maatschappij pas gas zal kunnen leveren aan Suriname als de markt wordt opengegooid. Dit omdat de gasvoorziening in Suriname door Ogane, de business unit van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), geschiedt.

“We willen heel graag in Suriname investeren, maar het is overheidsbeleid. Als het ooit zover komt, zijn we wel bereid in te springen”, zegt Goede als hem wordt gevraagd of er wordt gekeken naar de mogelijkheden om ook in Suriname kookgas te leveren. Goede benadrukt dat alvorens er geïnvesteerd kan worden, de regering zal moeten stoppen met het subsidiëren van gas, anders wordt het onmogelijk om te concurreren. “Dat betekent dat er een prijsverhoging zal moeten komen om de prijs marktconform te maken.

Vervolgens gaan we dan zoals bij elke vorm van concurrentie, proberen te concurreren op het gebied van marketing, distributie en belangrijker de prijzen”, stelt Goede. Hij gelooft dat SOL vanwege haar expertise in de levering van gas in de hele regio, een hele goede beurt kan maken in Suriname. ‘’De burgers zullen er vooral voordeel aan hebben als het gaat om de beschikbaarheid van gas. Bijvoorbeeld in de andere Caribische landen waar we gevestigd zijn, kan je bij elk SOL pompstation een gasbom halen. Er zal dus veel veranderen als het gaat om het gemak voor de samenleving”, aldus Goede. Naast Guyana is Sol-kookgas ook beschikbaar in Barbados, Grenada, St. Lucia, British Virgin Islands, St. Maarten, St. Kitts & Nevis, Anguilla, Dominica en St. Vincent & The Grenadines.

door Priscilla Kia

 

More
articles