Covid-situatie Frans-Guyana dreigt uit de hand te lopen

In ons buurland Frans- Guyana is het aantal personen dat positief getest wordt op Covid-19, gestadig aan het toenemen. Het aantal covid-besmettingen verdubbeld zich, zo werden er dinsdag 3 januari nog 960 positieven geregistreerd, woensdag 5 januari was dat aantal gestegen tot 1734. In totaal werden woensdag 4248 tests uitgevoerd.

Momenteel liggen 91 patiënten in het ziekenhuis en 6 personen op de IC. Het reproductiegetal van Frans-Guyana ligt op de 851/100 000. Vanwege de massale instroom van patiënten naar ziekenhuizen in Frans-Guyana, heeft de regering gisteren ‘Plan Blanc’ gelanceerd, waarbij alle instellingen worden opgeroepen om samen te werken en hun middelen te bundelen om deze toestroom van patiënten op te vangen.

Verpleegkundigen in het Franse buurland zijn al geruime tijd bezig om landgenoten te mobiliseren om zich te vaccineren. Zij leggen de mensen uit dat de vaccins bescherming bieden tegen Covid-19 en ziekenhuisopname als gevolg van een covid-besmetting.

Gezien de snelle opkomst van de Omicron-variant, zullen met name de meest kwetsbare Frans-Guyanezen, geen weerstand kunnen bieden aan deze variant. Deze nieuwe stam wordt als besmettelijker beschouwd en verhoogt de vaccinatie-nood.

More
articles