Afgelopen etmaal 916 besmettingen en 1 covid-dode

Woittiez: ‘We moeten trachten 2022 niet in covid-piek te beginnen’

Na een redelijk lange periode met weinig positieve covid-besmettingen, is de situatie in Suriname met betrekking tot Covid-19, nu best zorgwekkend. De laatste dagen zijn de besmettingsgevallen behoorlijk toegenomen. Lycke  Woittiez, infectioloog, vertelde onlangs, dat met de testen die in Suriname worden uitgevoerd, we helaas nog niet kunnen vaststellen met welke variant mensen besmet zijn geraakt. “Daarvoor moet ‘sequencing’ gedaan worden, door in detail naar het virus te kijken, en dat kan helaas alleen in Nederland. Er wordt door middel hiervan gekeken of de Omicron-variant reeds in het land is. Echter vermoeden we van wel, omdat we deze sterke stijging ook in andere landen zien. Echter moeten we trachten 2022 niet in een covid-piek te beginnen”, aldus Woittiez.

Ze vertelde dat in vergelijking met de eerdere varianten, de Omicron-variant zich sneller van persoon tot persoon verspreidt. Volgens Woittiez, hebben  hierdoor mensen meer virussen in hun luchtwegen, zijn besmettelijker en daardoor verspreidt het zich heel snel van mens tot mens. Wetenschappers hebben vaker reeds erop gewezen, dat de Omicron-variant minder ernstig ziek maakt dan de eerdere varianten.

“We moeten ons dan voorstellen, dat als heel veel mensen tegelijkertijd ziek worden, het dan  vermoedelijk de Omicron kan zijn. Ook al wordt er maar een klein deel van de geïnfecteerde mensen tegelijkertijd ziek. Het betreft nog steeds veel opnames”, benadrukte Woittiez.

Volgens haar moeten we hierom erg bezorgd zijn. Een grote stijging van het aantal gevallen, zou toch kunnen betekenen dat er ook meer ziekenhuisopnames komen. “Het advies naar de mensen is, toch voorzichtig te blijven, waar we met de kerstdagen nog redelijk ontspannen waren, en er weinig verspreiding van covid leek te zijn, zien we dat er nu een hele switch is”, stelde Woittiez. Momenteel hebben we wederom te maken met een stijging van covidgevallen, en de verspreiding gaat in hoog tempo door de samenleving. Woittiez vertelde, dat bij de mensen die feesten, de kans groter is dat ze met covid geïnfecteerd raken. “Dit kunnen we echter wel minimaliseren door ons aan de maatregelen te houden, een neus-mondkap op te houden, niet naar grote massabijeenkomsten gaan, om zo te voorkomen dat de verspreiding zo snel blijft gaan”, aldus Woittiez.

In de afgelopen 24 uur werden 916 personen positief getest op het coronavirus. Van de 1981 swabs die werden afgenomen, waren 1065 negatief. 46,2% van de geteste personen is positief. In het afgelopen etmaal is nog een persoon overleden aan de gevolgen van een covid besmetting. In totaal zijn er tot nog toe 49.098 personen genezen in Suriname. 1.193 mensen verloren in ons land het leven aan Covid-19. Het aantal personen in het ziekenhuis opgenomen staat momenteel op 14, waarvan 2 op de Intensive Care Units liggen. De status van de opgenomen patiënten toont, dat 2 personen niet zijn gevaccineerd, 7 personen zijn volledig gevaccineerd en van 7 is de status onbekend. In het afgelopen etmaal, werden er 3 mensen in thuisisolatie geplaatst, en 2 werden genezen verklaard.

Tot op dit moment is slechts 38,10 % van de totale samenleving volledig (2 doses) gevaccineerd, terwijl 5,48 % gedeeltelijk gevaccineerd (1 dosis). In totaal werden er 515,075 prikken gezet. Het hoge aantal besmettingen kan volgens medici teruggedrongen worden door vaccinatie. Het ministerie van Volksgezondheid roept daarom de bevolking op, zich alsnog te laten vaccineren tegen Covid-19. Het departement benadrukt, dat de samenleving zich ook zoveel als mogelijk dient te houden aan de MoHanA-regels: Mondneusmasker op, regelmatig Handen wassen en Afstand (1,5 meter) houden!

More
articles