Frans-Guyana treft maatregelen vanwege enorme toestroom covid-patiënten

De afgelopen dagen is de epidemische situatie in Frans-Guyana sterk verslechterd. Ziekenhuizen hebben te maken met een enorme toestroom van patiënten op de spoedeisende hulp en het aantal gehospitaliseerde mensen neemt zeer snel toe. Tegelijkertijd worden veel zorgverleners zelf getroffen, waardoor hun capaciteit om zorg te verlenen afneemt. Derhalve heeft de directeur-generaal besloten om ‘Plan Blanc’ te lanceren in alle openbare en particuliere gezondheidsinstellingen in de regio. Alle instellingen worden opgeroepen om samen te werken en hun middelen te bundelen om deze toestroom van patiënten op te vangen. De zeer kritieke situatie in Frankrijk en Frans- Guyana maakt het op korte termijn onmogelijk om externe versterkingen te overwegen. Om de aanwezige teams te ondersteunen, zullen verschillende maatregelen worden genomen:

  • Onderbreking van niet-essentiële zorgactiviteiten.
  • Onderbreking van de opleiding voor gezondheidswerkers.

Daarnaast krijgen mantelzorgers die ouders zijn van kinderen van wie de klas gesloten is, opvangoplossingen aangeboden door de regering, zodat ze kunnen blijven werken. Ook gelden in overeenstemming met nationale richtlijnen en rekening houdend met het grote risico op verstoring van het zorgaanbod, uitzonderlijke en tijdelijke vrijstellingen van de uitsluitingsregels voor professionals in de gezondheidszorg en in medisch-sociale instellingen en diensten.

Geen uitsluiting voor contactpersonen met een volledig vaccinatieschema of met een geldige herstelverklaring. Thuisquarantaine voor asymptomatische of symptomatische positieve gevallen die geen respiratoire tekenen van de virale infectie vertonen, zoals hoesten en niezen, en een volledig vaccinatieschema hebben of een geldig certificaat van herstel hebben.

Voor deze professionals zullen de testinstructies en naleving van beschermende maatregelen, goed bekend bij gezondheidswerkers, zo nodig door werkgevers worden teruggeroepen. De impact van de verslechterende epidemische situatie op de gezondheidszorg dwingt de hele bevolking tot verantwoordelijkheid en solidariteit. Het publiek wordt daarom alleen in uiterste noodzaak uitgenodigd om het ziekenhuis te bezoeken. Ga niet naar de eerste hulp voor een screeningsonderzoek, of voor een behandeling of consultatie die in de stad of via telefonisch-consult kan plaatsvinden. ARS Guyane herhaalt zijn oproep tot vaccinatie, voor strikte naleving van de barrièreprocedures (voornamelijk intensieve ventilatie van de gebouwen) en isolatie-instructies, die een beslissende bijdrage kunnen leveren aan het vertragen van de epidemie.

More
articles