“Het wordt een enorme uitdaging voor de regering om zich aan alle afspraken met het IMF te houden”, zei Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), in gesprek met ABC Nieuws. Hij gaf aan dat het overheidsapparaat behoorlijk is uitgedund, maar dat professionele en deskundige bureaucraten voldoende aanwezig zijn. Ook de instituten die de regering moeten ondersteunen zijn in de afgelopen jaren uitgehold, terwijl de politieke cultuur van openheid en transparantie nog ontbreken. “Het wordt een uitdaging, maar ik denk niet dat het onmogelijk is. Het betrekken van de sociale partners is hierbij erg belangrijk door te communiceren en vooraf overleg te voeren. Met de gezamenlijke inspanning van eenieder moet het lukken, maar het zal niet gemakkelijk zijn”, stelde Renten.
Persoonlijk kijkt hij met gemengde gevoelens naar het bereiken van de overeenkomst met het InternationaaI Monetair Fonds (IMF). Het is volgens Renten nooit een goed teken als land als je met het IMF in zee moet gaan, omdat het betekent dat je economie in heel erg zwaar weer verkeert. Aan de andere kant is hij toch opgelucht dat er een akkoord is bereikt, omdat zonder hulp van instituten als het IMF, ons land niet zelfstandig uit de crisis kan komen.
“Aan de ene kant zeg je gefeliciteerd, maar aan de andere kant is het heel erg wrang dat we tot dit moment moesten komen.
Belangrijk is dat het IMF-akkoord niet mag mislukken. We hebben al een keer akkoord bereikt met het IMF, maar binnen een jaar werd de samenwerking opgezegd. Dat heeft een smet geworpen op Suriname en dat mag niet weer gebeuren. Voor de regering betekent het keihard werken met de support van tripartiet partijen”, zei Renten.
Hij deelde ook mee dat er strenge rapportageverplichtingen zijn en andere niet-financiële targets die gerealiseerd moeten worden die te maken hebben met goed bestuur, transparantie en het creëren van een equal playing field. Renten hoopt dat een belangrijk deel van de pijnlijke maatregelen achter de rug zijn en daarmee de basis is gelegd voor stabiliteit. ‘’Vervolgens moeten we voldoen aan de strikte benchmarks van het IMF en moeten we dus gaan werken aan de groei van de economie. Dat betekent het stimuleren van investeringen zowel buitenlands als lokaal en het verbeteren van het ondernemersklimaat’’, aldus Renten.
Ook Michael Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), vindt dat de samenwerking met het IMF noodzakelijk is en dat met de samenwerking, er deuren zullen opengaan voor ons land. Hij geeft aan dat in 2016 bij het sluiten van het akkoord, er deuren zijn opengegaan en dat dit ook nu weer zal gebeuren. “Er komt meer vertrouwen in het land. Het is een uitdaging omdat het voor het eerst is dat Suriname een IMF-programma gaat uitvoeren. Er is om de drie maanden rapportage en je moet de targets halen. Ik ben erg benieuwd of wij dat kunnen. In maart moeten we al de eerste targets halen. We zullen zien hoe dat loopt. Ik hoop dat in het komend jaar zaken goed lopen, zodat we onze economie weer op de rails kunnen zetten en dat wij weer over kunnen gaan tot de orde van de dag”, zegt Miskin.
De maatregelen om het financiële huishouden van ons land te stabiliseren, leiden vaak tot ontevredenheid onder de bevolking. Hieronder onder andere ook de afbouw van subsidies. “Als met het IMF is afgesproken dat subsidies afgebouwd moeten worden, moet iemand het verschil betalen. Meel is ook een van de items op de subsidielijst. Ook de subsidies voor elektriciteit en water zijn afgebouwd. Voor ons gaat het om de koers, prijzen en lonen. De lonen moeten op het niveau gebracht worden dat de mensen de nieuwe prijzen kunnen betalen”, aldus Miskin.