Advocaat vindt verklaring OM in zaak Pinas ongebruikelijk

“In de zaak waarbij de journalist Jason Pinas is mishandeld, heb ik de verklaring van het Openbaar Ministerie gelezen, en het eerste dat ik mij heb afgevraagd, is of het Openbaar Ministerie inderdaad erbij heeft stilgestaan, wat deze verklaring betekent voor de samenleving in het algemeen en voor de journalist zelf. De verklaring betekent in feite dat wellicht de indruk kan ontstaan, dat het Openbaar Ministerie niet daadkrachtig genoeg is omgegaan met deze zaak, zoals wij van het Openbaar Ministerie gewend zijn. Het Openbaar Ministerie heeft als taak strafbare feiten te onderzoeken en indien nodig, over te gaan tot vervolging”, aldus Georgette Leter, advocaat van Jason Pinas.

Leter is verder van mening, dat als thans blijkt dat het Openbaar Ministerie (OM) strafbare feiten onderzoekt en na verhoor van de verdachten aangeeft, dat de verdachten schuld hebben bekend, maar toch niet overgaat tot afhandeling van deze zaak, dan roept dat vraagtekens op.

Het is volgens haar ongebruikelijk dat het OM op deze manier een verklaring geeft over een zaak die bij hem in onderzoek is. Leter: ‘’Wat moet verder met deze zaak gebeuren? Het kan er bij niet in, dat de journalist voor de ogen van velen in het openbaar op zodanige wijze is mishandeld, waarbij hij – hoewel hij volgens het Openbaar Ministerie geen zichtbare letsels heeft – de lichamelijke mishandeling heeft ondergaan en daarbij nog steeds getraumatiseerd is door het gebeuren en dat geen daadkracht wordt gesteld. Het is daarom volkomen onbegrijpelijk dat het Openbaar Ministerie deze strafrechtelijke en feitelijke handelingen niet strafwaardig genoeg geacht om terstond op te treden tegen diegene die zich hieraan hebben schuldig gemaakt.”

Het OM als rechtsbeschermende en strafvervolgende instantie kan het zich volgens Leter niet permitteren een halfslachtig besluit te nemen en deze werkwijze te hanteren in deze kwestie, door aan te geven dat het onderzoek in de onderhavige zaak nog niet is afgerond, aangezien hiermee de integriteit en de onafhankelijkheid van het OM in het gedrang komt. “In ieder geval is het OM aangeschreven en gevraagd om gebruik te maken van de mogelijkheden die de wet biedt en te zorgen voor de rechtshandhaving in het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak. Indien zulks niet gebeurt, dan biedt de wet genoeg mogelijkheden, zoals het voorleggen van deze zaak bij het Hof van Justitie”, aldus de advocaat.

More
articles