OVERHEIDSVOERTUIGEN NIET TERUGGEHAALD?

Het ministerie van Openbare Werken (OW), heeft onlangs in augustus in een persbericht bekendgemaakt, dat het een aanvang heeft gemaakt met het terughalen van staatsvoertuigen. De redactie van De West heeft begin dit jaar, de hand weten te leggen op de lijst met voertuigen die nader worden onderzocht door het ministerie van Openbare Werken. Op de lijst staan niet alleen klinkende namen, maar er staan ook mensen op die ‘diensten’ hebben bewezen aan de regering Bouterse. De lijst bevat de namen van lijfwachten, medewerkers van het kabinet en beleidsadviseurs. Bovenaan de lijst prijkt de naam van gewezen vicepresident Ashwin Adhin, gevolgd door ex-minister Ramon Abrahams en de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Ook de voormalig president Desi Bouterse, zijn echtgenote Ingrid Bouterse – Waldring en zijn dochter Peggy Bouterse, hebben voor een spotprijs voertuigen kunnen bemachtigen. De lijst met ongeveer 150 overheidsvoertuigen toont duidelijk aan, dat in dezen de Staat Suriname zwaar benadeeld is. Keerpunt is van mening, dat het daarom goed is dat wij weer teruggaan naar de tijd toen alle staatsvoertuigen werden voorzien van blauwe kentekenplaten. Minister Nurmohamed heeft al bekendgemaakt, dat alle dienstvoertuigen en machines die de staat toebehoren, zullen worden voorzien van blauwe kentekenplaten, zodat de overheid makkelijker kan controleren hoe de staatseigendommen worden gebruikt en waar die zich bevinden. Wij zijn van mening, dat voertuigen van niet-gewezen ministers, aangeschaft door derden zonder een openbare inschrijving, nu al teruggehaald kunnen worden. Waarop wacht het ministerie van OW eigenlijk? Ook de bezitters van de ‘last minute-voertuigen’ van de staat hebben tot nu toe de voertuigen in hun bezit. We praten dan over de SuV Rexton modellen die zijn overgenomen door gewezen ministers die zitting hadden in de regering o.l.v. Bouterse. Maar zelfs de gewezen president en zijn vice-president rijden tot nu toe in de voertuigen rond van de staat, die zij voor een flut bedrag hebben overgenomen.

Keerpunt had er absoluut geen probleem mee gehad, als deze mensen de voertuigen tegen een realistisch tarief hadden overgenomen, maar deze handelingen zijn ronduit diefstal en daarmee mogen zij niet wegkomen.

Keerpunt was verheugd over het besluit van de minister, want van deze regeling werd altijd al veelvuldig misbruik gemaakt. Bovendien staat het ministerie in zijn recht als er sprake is van een lager bedrag dan de objectieve waarde, want dan is de staat benadeeld. Als er taxaties gemaakt zijn die als onderbouwing gebruikt zijn, zijn de taxateurs schuldig aan minstens misleiding en mogelijk medeplichtig aan oplichting of fraude. Als de zittende regering de bewijzen daartoe heeft, kan ze ook heel eenvoudig op grond van artikel 14 van de Anticorruptiewet, de rechtshandelingen nietig verklaren en afgifte van het voertuig vorderen.

More
articles