Suriname krijgt financiële injectie van bijna USD 450 miljoen

Suriname kan voor de komende vijf jaar rekenen op een financiële injectie van 450 miljoen dollar (bijna 390 miljoen euro). Het geld is toegezegd in het kader van de landenstrategie die de Inter-American Development Bank Group (IDBG) met Suriname heeft vastgesteld, maakt de ontwikkelingsbank woensdag bekend. De landenstrategie is de basis voor de samenwerking tussen Suriname en de ontwikkelingsbank voor de komende vijf jaar. De samenwerking heeft vooral een economisch doel. Zo moeten projecten zorgen voor een betere concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Daarbij gaat het vooral om het stimuleren van digitalisering en een betere sociale bescherming voor mensen met een laag inkomen. Ook is het de bedoeling dat meer mensen geldzaken via de bank gaan regelen. Het doel is dat de Surinaamse economie stabieler wordt en daardoor tegen een stootje kan. Op dit moment gaat Suriname door een economisch dal. De prijzen van veel basisgoederen zijn in de laatste maanden fors gestegen, onder meer als gevolg van de hogere olieprijzen.

Binnenkort ook financiële steun van het IMF

Volgens de Surinaamse minister van Finan-ciën Armand Achaibersing zal het niet lang meer duren voordat Suriname ook financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegemoet kan zien.

De samenwerking met het IMF zou maanden geleden al beginnen, maar de financiële organisatie heeft moeite met de vele schulden die Suriname vooral bij China en India heeft. Daarom wil het fonds een garantieverklaring van deze landen hebben. Dit zorgde volgens Achaibersing voor de nodige discussie. “Maar ik denk dat we die horde genomen hebben, samen met de ma-naging director van het IMF. Dus men is zich aan het voorbereiden om het programma naar de board te brengen”, aldus de minister, die samen met president Chan Santokhi en enkele andere Surinaamse ministers op de klimaattop in Glasgow was.

Bron: NU.nl

More
articles