VES levert in brief aan president commentaar op de Jaarrede en de Begroting

De Vereniging van Economisten in Suriname heeft op 21 oktober 2021 in een brief aan de President commentaar geleverd op de jaarrede van de President en de begroting van 2022. De brief behelst 2 pagina’s met daaraan aangehecht twee bijlagen met commentaar op de jaarrede en de begroting. De brief met bijlagen telt in totaal 21 pagina’s. De VES geeft aan dat zij de jaarrede van 1 oktober 2021 met belangstelling heeft gevolgd en daaruit naast de vele positieve voornemens, ook enkele zorgpunten heeft kunnen halen. “Wij hebben als organisatie in het maatschappelijk middenveld gemeend de belangrijkste zorgpunten op een rijtje te zetten en waar mogelijk een suggestie voor verbetering aan te geven. Zoals U weet heeft de Vereniging op diverse momenten gevraagd en ongevraagd ideeën/ oplossingen/ suggesties voor verbetering gegeven w.o. reeds op 16 juni 2020 in een zoommeeting, 1 maand voordat U de macht overnam”, stelde VES in de brief.

De organisatie haalde aan, dat tijdens de audiëntie op 27 augustus 2020 op het Presidentieel Paleis er door hen enkele heikele punten aan de orde zijn gesteld, waaronder de benoemingen van “Friends, Family & Sponsors” (FF&S) o.a.bij Staatsolie.

Echter is de Regering doorgegaan met het benoemen van FF&S, welke nu zelfs ook in het buitenland het imago van ons bestuur schade berokkend.

Ook de diverse brieven die door de Vereniging aan U zijn gericht zijn niet door U beantwoord en, op enkele uitzonderingen na, inhoudelijk compleet genegeerd. De VES noemde het positief dat de Regering is gestopt met het kunstmatig vaststellen van de wisselkoers en deze aan de werkelijke sterkte van onze economie heeft overgelaten. Helaas tegen onnodig hogere sociale kosten, aangezien wij dat herhaaldelijk publiekelijk en aan u persoonlijk tijdens de meeting op uw kabinet op 12 november 2020 over het Herstelplan/IMF hebben geadviseerd. Mogelijk dat bepaalde zaken als een herhaling kunnen overkomen, maar indien deze alsnog enige correctie behoeven komen ze wel aan de orde.

In uw Jaarrede stelt U “goed bestuur en eerlijk en transparant leiderschap” centraal. In dat kader zullen we de geformuleerde beleidsvoornemens voor 2022 ook beoordelen. In “Bijlage 1: Specifiek Commentaar op de Jaarrede 2022 van de President” heeft de VES een 55-tal punten uit de Jaarrede 2022 (versie bestaande uit 45 pagina’s) van commentaar voorzien. “Met de meeste punten uit uw Jaarrede zijn wij het volledig eens, daarvoor heeft U onze volledige ondersteuning. Deze hebben wij echter niet specifiek vermeld, omdat het anders een niet leesbaar document zou worden”, liet VES de president weten. De organisatie benadrukte dat zij alleen reageren op die punten waarvan zij deels of helemaal eens zijn, zodat de regering na de opbouwende verheldering eventueel kan bijstellen en aanscherpen om vervolgens tot verbetering zal leiden.

In “Bijlage 2: Specifiek Commentaar op de ontwerp Begroting 2022” heeft de VES een 13-tal punten uit de ontwerp Begroting 2022 van commentaar voorzien. “De Vereniging is van mening dat in onze kleine open zwakke economie, in onzekere nationale en internationale economische tijden, het uitgeven van SRD 7.5 miljard (40% meer dan de Staat verdient), meer dan we zullen verdienen in 2022, economisch onverantwoord is. In procenten van het nominale BBP bedraagt het tekort van SRD 7.5 miljard nog steeds 10.4%. De Begroting 2022 is een voortzetting van de “schijnwelvaart” waarin wij als land jarenlang zoals u heeft aangegeven “op te grote voet” hebben geleefd. De Begroting 2022 is tevens een voortzetting van het funeste leenbeleid van de vorige Regering, zeker nu de schuld reeds alle mogelijke normen heeft overschreden”, stelde de VES.

De VES concludeert dat de Begroting 2022 niet alleen conceptueel verkeerd is; het is ook niet realistisch en zal de sociaaleconomische problemen van het land niet verlichten noch oplossen. De VES adviseert om met een stofkam door de uitgavenbegroting te gaan en bepaalde niet noodzakelijke en/of niet dringende zaken door te schuiven naar betere tijden. Anderzijds adviseert de VES ook aan de inkomstenzijde met dezelfde precisie te zoeken waar er ruim verdiend wordt en onvoldoende wordt bijgedragen aan de Staatskas en daar alle middelen voor in te zetten om deze ook daadwerkelijk binnen te halen.

“We moeten zoals U aangeeft het vertrouwen van de burgers in onze economie weer herstellen, alsmede dat van de belangrijke internationale partners. Maar belangrijker nog is het terugwinnen van het vertrouwen van de Surinaamse burger en ondernemers in de oprechtheid en eerlijkheid van haar Regering. Er zijn vele kansen gemist of verbruid, maar het is daarvoor nog niet te laat”, aldus de VES in de brief aan de president.

More
articles