‘Aanbeveling boostershots voor groepen die verhoogd risico lopen’

Gezien we al bijna een jaar bezig zijn met vaccineren tegen COVID-19,  vragen velen internationaal zich af, of ze misschien een extra dosis nodig zullen hebben om beschermd te blijven tegen het coronavirus. In Canada, zijn het Pfizer-, Moderna en AstraZeneca-vaccin, de drie goedgekeurde COVID-19- vaccins waarmede boostershots kunnen worden gegeven. Veel zijn van mening, dat twee doses mogelijk niet sterk genoeg immuunrespons te ontwikkelen en zo het coronavirus goed te bestrijden.

De National Advisory Committee on Immunization (NACI) heeft twee groepen personen geïdentificeerd die een derde doses nodig hebben, namelijk mensen uit de ziekenzorg  en anderen met onderliggende ziektes. “Een booster-injectie is voor mensen die waarschijnlijk een heftige immuunrespons hadden op het reguliere vaccin met twee doses. Langzaam aan zal tijd zal de immuniteit en klinische bescherming dalen tot onder een percentage dat voldoende wordt geacht voor deze groep personen”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) .

Afgelopen vrijdag had het NACI nieuwe richtlijnen aangegeven, waarbij zij de boostershots voor senioren van 80 jaar en ouder aanbeveelt. Het NACI stelde ook, dat boosters kunnen worden aangeboden aan andere groepen die na verloop van tijd een verhoogd risico lopen.

“Booster-shots zullen tenminste zes maanden na de tweede dosis vaccin moeten worden gegeven”, aldus het NACI. Hoewel het NACI aanbevelingen doet, vallen de meeste aspecten van de gezondheidszorg, inclusief vaccinatie, onder provinciale of territoriale jurisdictie. Het is dus uiteindelijk aan de Canadese regering te beslissen wie een boostershot krijgt en wanneer zij die kunnen krijgen.

(Bron:uol)

More
articles