Mensenrechtensituatie Suriname onder de loep van Universele Periodieke Doorlichting

De mensenrechtensituatie in Suriname zal op maandag 1 november 2021 voor de derde keer worden onderzocht door de Werkgroep Universele Periodieke Doorlichting (UPR) van de VN-Mensenrechtenraad. De vergadering zal live online worden uitgezonden.

Suriname is een van de 14 landen die onderzocht zullen worden door de UPR-Werkgroep tijdens de eerstvolgende zitting die plaatsvindt van 1 tot 12 november*. De eerste en tweede UPR-doorlichting van Suriname vonden plaats in mei 2011 en mei 2016 respectievelijk.

De doorlichtingen zijn gebaseerd op 1) het nationaal rapport van het land dat wordt doorgelicht; 2) gegevens uit rapporten van onafhankelijke mensenrechtenexperts en -groeperingen – beter gekend als de Speciale Procedures – VN-Verdragsorganen en andere VN-entiteiten; 3) gegevens van andere belanghebbenden zoals nationale mensenrechteninstellingen, regionale organisaties en middenveldorganisaties   De UPR is een uniek proces waarin de mensenrechten van de 193 VN-lidstaten periodiek worden doorgelicht. Sinds de eerste vergadering in april 2008 zijn alle 193 VN-lidstaten tweemaal beoordeeld in twee UPR-rondes. In de derde UPR-ronde wordt van landen verwacht dat ze aantonen welke stappen ze hebben gezet om aanbevelingen uit de voorgaande beoordelingen uit te voeren en dat ze recente mensenrechtenontwikkelingen in hun land benadrukken.

More
articles