Financiering overheid geschiedt nu zonder te lenen

“Wanneer mensen mij vragen wat ik heb overgenomen in 2020, dan zeg ik: ‘Een perfecte storm’, omdat we een volledig uit balans gegroeide economie hadden en daarbij ook nog COVID-19, overstromingen waarbij de agrarische sector was geraakt en de wereldinflatie. Perfecter dan dat konden we het niet hebben. Het is dan voor ons een toffe job en er zijn genoeg mensen die niet begrijpen hoeveel schade er was om te herstellen, maar zij blijven wel steeds afgeven op de regering”, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. De regering is, verduidelijkte hij, wel gesteld op commentaar dat haar helpt. “Zoals dat van professor Anthony Caram, die duidelijk heeft gezegd en beargumenteerd, dat de regering op het goede spoor is en dat hij het beleid ondersteunt.’’

Eerder had professor Caram volgens de minister, zich kritisch uitgelaten en gezegd dat het beleid ook anders gevoerd kan worden. ‘’Maar ik heb contact met hem gemaakt om te vragen, waarop zijn uitspraken zijn gebaseerd, zodat zaken anders aangepakt kunnen worden”, aldus Achaibersing. De minister zegt open te staan voor commentaar, maar vindt het jammer dat zelfs journalisten op basis van ongefundeerde uitspraken van critici, vragen stellen.

Begin deze maand zei professor Caram, dat de maatregelen uit het herstelplan een positieve werking hebben op de economie. Hij stelde dat de financiële positie van de overheid verbeterd is door maatregelen die zijn uitgevoerd uit het Herstelplan (HP) 2020-2022. Hierdoor is volgens Caram, de wisselkoers gestabiliseerd en is het begrotingstekort verminderd. De financiering van de overheid geschiedt nu zonder te lenen. ‘’De maatrelen drukken wel zwaar op de samenleving, maar de positieve resultaten daarvan zijn reeds te merken’’, aldus Caram.

Herstelplan

In het HP worden er 185 maatregelen en projecten genoemd die de komende twee tot drie jaar moeten worden uitgevoerd. De grootste inspanningen zullen dit jaar, 2021, worden gepleegd.  Volgens Achaibersing is de belangrijkste uitdaging binnen het HP, om de financieel-economische crisis tegen te gaan en de overheidsfinanciën weer beheersbaar maken. “Omdat Suriname met een grote schuldenlast zit en de begroting van de overheid niet voldoende draagkracht en deviezen heeft om alle maatregelen en projecten zelfstandig te kunnen financieren, is externe bijstand gevraagd van donoren en financieringsinstellingen’’, aldus Achaibersing.

Voor het herstel van de monetaire en fiscale situatie is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benaderd. Het doel van het HP is om de economie van Suriname door middel van een pakket aan maatregelen en projecten, weer op het goede spoor te krijgen. De lege staatskas en hoge schuldenlast van SRD 57 miljard die deze regering heeft aangetroffen, moeten weer in balans worden gebracht. De verarming van de bevolking en hoge werkeloosheid moeten worden tegengegaan. Na ongeveer twee jaar doorbijten, moet de uitvoering van dit HP leiden tot een positieve financieel-economische situatie met een stabiele wisselkoers en lage inflatie van de SRD. Dit zal gekoppeld aan economische groei, de koopkracht van de burger weer doen toenemen.

door Gladys Findlay

 

More
articles