Joly neemt afscheid van Suriname met vaccinatieboodschap

De Franse ambassadeur Antoine Joly, heeft in de afgelopen vier jaar zijn diplomatieke agenda mogen uitvoeren in ons land. Afgelopen woensdag was zijn laatste werkdag.  “Ik vertrek nu uit Suriname en ik moet zeggen, dat ik mijn verblijf hier als zeer aangenaam heb ervaren. Ik houd van het land en de mensen. Ik ben heel blij dat ik heb mogen werken als ambassadeur, dit heeft gezorgd voor de goede relatie tussen Suriname en Frankrijk. Wij zijn buren en hebben een gemeenschappelijke geschiedenis en ik wens het beste voor Suriname. Ik hoop dat wij de goede relatie tussen Frankrijk en Suriname blijven behouden en dat jullie economie spoedig zal herstellen. Ik hoop dat de Surinamers snel weer betere tijden zullen doormaken, die thans uitzichtloos lijken. Ik ben daarom voorstander van het nemen van het covid-vaccin, want het is de enige oplossing om van dit virus af te komen”, aldus Joly.

Gedoogbeleid

In een eerder interview zei Joly dat voor het herstel van de economie een hogere vaccinatiegraad noodzakelijk is. Sectoren die nu nog gesloten zijn, kunnen pas weer open indien de meer mensen gevaccineerd zijn. Volgens Joly is vaccinatie dan ook de enige uitweg om uit deze crisis te komen. Hij roept daarom eenieder op om zich te laten vaccineren. “Wie nog twijfels heeft of niet beschikt over de juiste informatie, kan die alsnog opvragen’’, zegt Joly. De Franse autoriteiten in Frans-Guyana staan achter vaccinatie en voeren derhalve een gedoogbeleid met betrekking tot het vaccineren van personen uit de buurlanden.

Joly zegt dat er dagelijks tientallen mensen de oversteek maken vanuit Albina. ‘’Hetzij legaal of illegaal.’’ Volgens hem laten zij zich in het ziekenhuis te Saint Laurent vaccineren tegen COVID-19, waarna zij weer vertrekken. De vaccinatiegraad van Frans-Guyana ligt momenteel rond 33 procent en die van Suriname rond 40 procent (volledig gevaccineerden). De vaccinatiebereidheid is in de afgelopen periode drastisch toegenomen, omdat er vanwege de toename van het aantal besmettingen, vrees is ontstaan binnen de samenleving. Ook verwacht men dat na deze lading vaccins, er eventueel betaald zal moeten worden voor een covid-vaccin, gezien het dan niet meer zal gaan om gedoneerde vaccins, maar een bestelling waarvoor de staat zal moeten betalen.

Minimaal 25 mensen

De redactie heeft uit betrouwbare bron vanuit Frans-Guyana vernomen, dat er dagelijks minimaal 25 mensen vanuit Suriname c.q. Albina, de oversteek maken om zich te laten vaccineren met het Pfizer-vaccin.  De Franse autoriteiten in Suriname hebben begin dit jaar hun landgenoten die woonachtig zijn in Suriname, opgeroepen zich te laten vaccineren in Frans-Guyana. Om in aanmerking te komen, moesten zij zich vooraf registreren bij een vertegenwoordiger van de Franse ambassade in Suriname. Ook was men verplicht een negatieve COVID-19-test van minder dan 72 uur bij het oversteken van de grens te tonen.

More
articles