Olieprijs bereikt recordhoogte van USD 85 per vat

De olieprijzen bereikten maandag het hoogste niveau in jaren, ondersteund door een herstellende vraag en hoge aardgas- en steenkoolprijzen die gebruikers aanmoedigden om over te schakelen op stookolie en diesel voor energieopwekking. De futures op ruwe Brent-olie stegen met 59 cent, of 0,7%, tot USD 85,45 per vat tegen 0900 GMT, na USD 86,04 te hebben bereikt, het hoogste niveau sinds oktober 2018. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures stegen met 90 cent, of 1,1%, tot USD 83,18 per vat, na het bereiken van USD 83,73, hun hoogste sinds oktober 2014. Beide contracten stegen afgelopen week met minimaal 3%. “Het versoepelen van de beperkingen over de hele wereld zal waarschijnlijk bijdragen aan het herstel van het brandstofverbruik”, zeiden analisten van de ANZ-bank in een notitie, eraan toevoegend dat het overschakelen van gas naar olie voor alleen stroomopwekking de vraag met maar liefst 450.000 vaten per dag in het vierde kwartaal.

‘’Koude temperaturen op het noordelijk halfrond zullen naar verwachting ook het tekort aan olievoorraden verergeren’’, zegt Edward Moya, senior analist bij OANDA. “Het tekort op de oliemarkt lijkt op het punt te staan om nog erger te worden naarmate de energieschaarste zal toenemen en het in het noorden kouder begint te worden”, zei hij.

“Aangezien tekorten aan kolen, elektriciteit en aardgas leiden tot extra vraag naar ruwe olie, lijkt het erop dat dit niet gepaard zal gaan met aanzienlijk extra vaten van OPEC+ of de VS”, zei hij. Premier Fumio Kishida zei maandag dat Japan er bij de olieproducenten op aan zal dringen om de productie te verhogen en stappen te ondernemen om de impact van de stijgende energiekosten op de industrie op te vangen. Chinese gegevens toonden aan dat de economische groei in het derde kwartaal daalde tot het laagste niveau in een jaar, gekweld door stroomtekorten, leveringsproblemen en sporadische COVID-19-uitbraken. China’s dagelijkse verwerkingssnelheid van ruwe olie in september daalde ook tot het laagste niveau sinds mei 2020, aangezien een tekort aan grondstoffen en milieu-inspecties de activiteiten in raffinaderijen verlamden, terwijl onafhankelijke raffinaderijen werden geconfronteerd met verscherping van de invoerquota voor ruwe olie.

(Bron: Reuters)

More
articles