FRANSEN ZULLEN SKALIANS BLIJVEN VERNIETIGEN

Een actuele inventarisatie van alle actieve skalians verspreid over de hele rivier, ontbreekt. Volgens de scheidende Franse ambassadeur Antoine Joly, zijn er momenteel wel minder geïndustrialiseerde skalians en nog enkele kleinere platforms actief die opereren in de buurt van Langatabiki en nabij Papatam en de Litanirivier. Dit gebeurt nog steeds, ondanks toezeggingen van de Surinaamse regering om de skalians die actief zijn in de Marowijne-rivier, aan te pakken. De Franse gewapende machten die patrouilleren nabij de grenzen van Frans -Guyana, mogen bij wet alle equipement dat zij aantreffen op de illegale goudvelden, vernietigen en verbranden. Helaas kan de Surinaamse wet deze aanpak bij illegale goudmijnen niet toepassen. Daarom is het raadzaam dat indien Suriname dit probleem daadwerkelijk wil aanpakken, het samen met Frankrijk de controle en handhaving doet, want dat is de enige manier om het skalianprobleem goed aan te pakken en de vaartuigen buiten werking te stellen. Om vanuit Paramaribo zaken aan te pakken heeft geen zin, want de volgende dag gaan de goudwinningsactiviteiten rustig door. Daarom is Keerpunt het eens met de Fransen, dat zij Suriname moeten blijven herinneren aan de toezegging en ook samen met Suriname moet kijken naar de obstakels en een gezamenlijke aanpak. Ambassadeur Joly staat inmiddels op vertrek en zijn opvolger zal ons verder op de hoogte stellen van de verschillende ontwikkelingen die betrekking hebben op de relatie tussen Suriname en Frankrijk. De situatie rondom de skalians is al jarenlang een probleem dat Joly bij de vorige regering en de huidige regering heeft aangekaart. Tot nu zijn er skalians gesignaleerd nabij de grens tussen Suriname en Frans-Guyana en de ambassadeur zegt, dat het lijkt alsof de regering “blind” is als het gaat om deze vaartuigen die alleen maar ravage aanrichten. “Zoals bekend, had de Franse regering toezeggingen van de Surinaamse regering om de activiteiten van de skalians te verbieden op de Marowijne- en Lawarivier. De activiteiten van de skalians zijn dus eigenlijk verboden aan beide zijden van de oevers, en het probleem nu is om het verbod te implementeren. We hadden de Surinaamse regering gevraagd om de skalians op te dragen om te stoppen met hun activiteiten door een gezamenlijke missie op te zetten. We hebben zelfs de minister van Natuurlijke Hulpbronnen met een helikopter over de gebieden gevlogen, zodat hij kan zien wat voor een ravage wordt aangericht door de vaartuigen. Ook is er een gezamenlijk missie geïnitieerd per boot, om te zien wat de aanpak zou kunnen zijn om de skalians duidelijk te maken dat hun activiteiten verboden zijn”, aldus Joly.

De eigenaren van de skalians mogen weten, dat de Fransen niet zullen opgeven, want de gevolgen voor het gebied zijn uitermate negatief. De regering moet nu wel gaan begrijpen dat dit vraagstuk heel belangrijk is voor de relatie tussen Suriname en Frankrijk, daarom zullen de Fransen doorgaan om de overheid te wijzen op het probleem van de skalians. Nog een probleem is dat van de illegale Brazilianen die in de bossen van Frans-Guyana aan illegale gouddelving doen, waarbij zij gebruikmaken van kwik om hun werkzaamheden te ontplooien. Het gebruik van kwik heeft nadelige gevolgen voor de omgeving en de vis, die daar een grote bron van voeding is voor de leefgemeenschappen. De Fransen willen de lokale bevolking voorlichting geven over de gevaren en de langetermijneffecten van kwik in het water. De bewoners moeten nu wel begrijpen, dat vis eten die kwik bevat, ongezond is. Het heeft nadelige gevolgen voor eenieder, omdat vis de grootste bron van voeding is in de dorpen. Deze gemeenschappen moeten overtuigd worden, dat de manier waarop zij goud delven met kwik, niet de enige manier is en dat er andere, meer duurzame methodes gehanteerd kunnen worden die evenveel geld opbrengen. De transitie van kwikvrije methodes zal ook gefinancierd worden door Frankrijk, om zo de lokale bevolking bewust te maken van de mogelijkheden. Niet alleen de skalians, maar ook de illegale gouddelvers vormen volgens de Fransen, een groot probleem.

Ten aanzien van de illegale Brazilianen oftewel gariempeiros, hebben de Franse gewapende machten weinig succes om hen te arresteren, omdat zij vluchten op het moment dat zij de helikopter horen aankomen. Deze illegale goudzoekers vluchten dan gelijk richting Suriname, omdat zij eigenlijk daar woonachtig zijn en aan de Franse kant werken in de illegale goudvelden. Naar verluidt, komen de illegale Brazilianen op verschillende manieren Suriname binnen en vervolgens kunnen zij alle benodigdheden kopen in Paramaribo en Albina om te werken in de goudvelden. Er zijn Braziliaanse gemeenschappen die wonen in Suriname en daarnaast illegaal werken in Frans-Guyana.

More
articles