Een groep Marron gezondheidswerkers, waaronder huisartsen en verpleegkundigen, heeft het op zich genomen om informatie over de covid-vaccinatie in de verschillende marrontalen over te brengen aan de Marrons, zei huisarts Eric Commissie, gisteren op de covid-persconferentie. Volgens hem is het initiatief genomen vanwege de lage vaccinatiegraad onder de Marrons en de vele twijfels over het vaccin. De deskundigen hebben het initiatief genomen om via een opbelprogramma de mensen te benaderen. Tijdens dit programma mogen de mensen hun vragen stellen, waarna ze antwoord krijgen in hun eigen taal.
Volgens Commissie kan uit de feedback geconcludeerd worden, dat het programma goed is aangeslagen. “Er is ons aangegeven. dat veel mensen zich zijn gaan vaccineren, nadat zij in hun eigen taal informatie hebben gehad over de ziekte en de vaccinatie. Er zijn toch mensen die nog twijfelen, dus we kijken uit naar andere strategieën, waaronder praten met key influencers om de rest ook over de streep te trekken”, stelde Commissie. Hij maakte bekend dat er vandaag een vaccinatiedag wordt georganiseerd op de polikliniek van dokter Alendy aan de Industrieweg Noord.
Deze dag is speciaal om de mensen van Stichting A Marron Kompas te faciliteren.
‘’Er wordt niet alleen gevaccineerd, maar ook informatie gegeven in de taal die de mensen verstaan’’, zei Commissie. Hij deelde mee dat naarmate er meer besmettingen zijn, er ook meer mensen in thuisisolatie zijn, waardoor de druk groter wordt voor de huisartsen. Echter is Commissie van mening dat de huisartsen het wel aankunnen. Er zijn gesprekken met het ministerie omtrent de mensen in thuisisolatie en worden er afspraken gemaakt over deze kwestie.
Niet alleen onder de Marrons, maar ook onder de inheemsen wordt er zoveel mogelijk informatie gegeven over de vaccinatie. Volgens Maureen van Dijk, onderdirecteur van de Medische Zending, zijn er veel positieven gemeld onder de inheemsen in Zuid-Suriname met name in Pelelu Tepu en Apetina. Er is geen melding dat de besmette personen zo erg ziek zijn dat ze opgenomen moeten worden. Volgens Van Dijk worden er momenteel bewustwordingssessies gehouden in Kawemhaken om malaria in te dammen, waarbij tegelijkertijd ook informatie wordt gegeven over COVID-19. “Wat zo bijzonder is, is dat tot onze verassing we daar een pastor hebben aangetroffen die al jaren in gebied komt en de taal van de mensen spreekt. Hij was druk bezig in het dorp om te praten over de vaccinatie en uitleg te geven daarover”, vertelde Van Dijk.
Ook in het Boven-Suriname gebied wordt er informatie gedeeld met de bewoners. In Laduani is niet zo lang terug de eerste vaccinatiedag georganiseerd door de bewoners zelf. Volgens Van Dijk hebben zij zich laten registreren en geld ingezameld om de boot te betalen om bewoners naar Laduani te brengen om zich te laten vaccineren en daarna weer terug naar huis te brengen. Van Dijk is van mening dat dit een belangrijke ontwikkeling is. Zij denkt dat de bereidheid toeneemt door het regelmatig horen van de juiste informatie en zien dat anderen gevaccineerd zijn, maar zich prima voelen. Ook de informatie uit het buitenland is volgens haar positiever dan een paar maanden terug. Daarnaast is er ook een druk vanuit bedrijven om te vaccineren. Van Dijk denkt dat vooral veel jongeren zich gaan vaccineren om hun baan niet kwijt te raken. Een andere belangrijke oorzaak is dat de medewerkers van de Medische Zending nu ook beter geïnformeerd zijn en zichzelf ook laten vaccineren. “In het begin spraken ze niet goed over het vaccin en dat bracht onrust in de gemeenschappen”, zei Van Dijk. De Medische Zending is regelmatig bezig informatie over covid en de vaccinatie te verspreiden in de dorpen en kampen. Dit gebeurt in de taal van de mensen, waarna er ook vaccinatiedagen georganiseerd worden.
door Priscilla Kia