De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren bekendgemaakt dat zij het gebruik van het allereerste malariavaccin RTS,S/AS01 of ook wel Mosquirix genoemd heeft goedgekeurd. Volgens de WHO zal het vaccin vooral voor kinderen in Afrika moeten worden ingezet ten zuiden van de Sahara en andere gebieden, waar matige tot hoge overdracht van malaria plaatsvindt.
De organisatie schat dat elk jaar meer dan 260.000 Afrikaanse kinderen sterven aan malaria. “Dit is een historisch moment. Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap, de gezondheid van kinderen, en de malariabestrijding”, aldus WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus in een verklaring.
RTS,S heeft een werkzaamheidsgraad van 39 procent preventie van malariagevallen en 29 procent van ernstige gevallen, gebaseerd op proeven in Afrika met kleine kinderen. Volgens Ghebreyesus , zal het gebruik van dit vaccin een bestaand hulpmiddel zijn om malaria te voorkomen, maar ook tienduizenden jonge levens kunnen redden. “Dat RTS,S gemakkelijk kan worden ingezet, veilig is in gebruik en kosteneffectief is om uit te rollen is bewezen”, aldus Ghebreyesus. GlaxoSmithKline (GSK), het bedrijf achter het vaccin, zal jaarlijks 15 miljoen doses leveren, tegen niet meer dan 5 procent van de productiekosten. De WHO en GSK zijn op zoek naar aanvullende financieringsbronnen van partners en overheden.
Dankzij de op mRNA gebaseerde technologie, die ons lichaam kan leren hoe te reageren op specifieke ziekten, is het R21-vaccin van de universiteit van Oxford tot 77 procent effectief als het gaat om het voorkomen van malaria. En op basis van tests tot nu toe, is bewezen dat het veilig is. “De aanbeveling van het vaccin biedt hoop voor Afrika.
We verwachten dat nog veel meer Afrikaanse kinderen beschermd worden tegen malaria en opgroeien tot gezonde volwassenen”, aldus Dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika.
(Bron:cnet)