PAHO: ‘Landen moeten voorbereid zijn op volgende pandemie’

In de wekelijkse update over de COVID-19-situatie in de Pan-Amerikaanse regio drong de directeur van PAHO er bij de landen op aan zich voor te bereiden op de volgende pandemie door de gezondheidsbedreigingen aan te pakken die het gevolg zijn van het verband tussen mens, dier en milieu.

Washington, D.C. 6 oktober 2021 (PAHO) – Directeur Carissa F. Etienne van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) zei vandaag, dat het aantal COVID-19-infecties de afgelopen week in de Pan-Amerikaanse regio over het algemeen is gedaald, maar lokale trends blijven zorgwekkend. Zij deed een beroep op de landen om de vaccinatie-inspanningen te bespoedigen en stappen te ondernemen om het toezicht te versterken op ziekten welke zich van mens op dier verspreiden, zoals coronavirussen.

De directeur kondigde ook aan, dat PAHO aanvullende overeenkomsten heeft gesloten met AstraZeneca, Sinopharm en Sinovac om de toegang tot covid-vaccins in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te vergemakkelijken. De vaccins die op de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgestelde lijst voor noodgebruik zijn opgenomen, zullen dit jaar en in 2022 ter beschikking van de landen worden gesteld.

Met betrekking tot het risico van ziekten van dier op mens – of zoönosen – riep dr. Etienne regionale regeringen op een “One Health”-benadering toe te passen om snel opkomende ziekteverwekkers op te sporen welke een potentieel gevaar voor de volksgezondheid vormen. PAHO geeft al vele jaren prioriteit aan deze aanpak.

“Net zoals we samenwerken om deze pandemie onder controle te krijgen, moeten we nadenken over de manieren waarop we kunnen samenwerken om toekomstige pandemieën te voorkomen”, zei ze. “COVID-19 is uniek in zijn omvang en impact, maar het is niet de eerste opkomende ziekte die rimpeleffecten veroorzaakt over de hele wereld”, voegde ze eraan toe, verwijzend naar recente epidemieën met ernstige gevolgen die werden veroorzaakt door ziekten die overslaan van dieren naar mensen, zoals ebola, chikungunya, gele koorts, vogelgriep, en zika.

“Landen moeten ervoor zorgen dat hun dier-, landbouw- en milieupartners rond de tafel komen te zitten om robuustere surveillancesystemen op te zetten waarmee risico’s sneller kunnen worden opgespoord, prioriteit te geven aan investeringen in R&D voor ziekteverwekkers met een hoog risico, en krachtige reacties op pandemieën te formuleren die voortbouwen op de sterke punten van deze uiteenlopende expertisegebieden”, zei ze.

“Als landen hun gezondheidsbudgetten herzien, opnieuw nadenken over de manier waarop ze gezondheidszorg verlenen en deelnemen aan wereldwijde inspanningen om de volgende pandemie te voorkomen, dringen we er bij hen op aan voort te bouwen op deze “One Health”-aanpak als de slimste, meest effectieve manier om ons te beschermen tegen de volgende crisis.”

In verband met het verloop van COVID-19 in de Pan-Amerikaanse regio deze week, merkte dr. Etienne op dat het aantal gevallen in de Verenigde Staten en Canada is gedaald, maar in Mexico is gestegen. Terwijl het aantal gevallen in het Caribisch gebied afneemt, blijven Cuba en Bermuda hoge percentages nieuwe infecties melden en Barbados zag het aantal gevallen de afgelopen week met bijna 75 procent toenemen.

Hoewel het aantal gevallen in Midden-Amerika over het algemeen afneemt, worden in Costa Rica nog steeds veel mensen in ziekeninstellingen en op de intensive care opgenomen. Ook in Belize is het aantal ziekenhuisopnames met twee derde gestegen. In Zuid-Amerika dalen de ziektegevallen in veel landen, maar stijgen ze in Chili, waar de stijging vooral het gevolg is van uitbraken in stedelijke centra. In de afgelopen week zijn in de Pan-Amerikaanse regio bijna 1,2 miljoen gevallen van COVID-19 gemeld en 24.000 sterfgevallen als gevolg van covid.

More
articles