Rusland niet tevreden met situatie volk en gang van zaken binnen regering

De Nationale Partij Suriname (NPS) bestond gisteren 75 jaar. NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft na de kranslegging bij het standbeeld van Johan Adolf Pengel op het Onafhankelijkheidsplein, een toespraak gehouden. Hij gaf aan dat onderwijs een van de belangrijkste zaken is waarvoor de NPS zich altijd heeft ingezet. ‘’De NPS heeft in de afgelopen 75 jaar, een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van ons land’’, zei Rusland, eraan toevoegend, dat hij niet tevreden is als hij kijkt naar wat het volk nu allemaal meemaakt en de gang van zaken binnen de regering. Rusland haalde aan dat de regering Venetiaan als ‘’goede verantwoordelijke regering’’ onder andere ervoor had gezorgd dat er een goed investeringsklimaat was, zodat er investeringen konden komen.

Het is volgens voorzitter Rusland de taak van elke NPS’er om iedereen die zich afvraagt wat de NPS voor het land gedaan heeft, te herinneren aan de verworvenheden. Over de deal met Iamgold zei Rusland, dat het land toen heel erg kapot was en het belangrijk was om het interessant te maken voor de investeerders om te komen naar Suriname. “Daardoor is Iamgold gekomen en daarna ook andere bedrijven”, stelde Rusland. Hij haalde aan dat NPS hard gewerkt had, ‘’zodat elke Surinamer het beter kon hebben, maar nu leven mensen in armoede, de prijzen in de winkels en de tarieven van nutsvoorzieningen zijn omhooggaan’’.

“In de afgelopen 75 jaar heeft de NPS zowel in de coalitie als in de oppositie gezeten en vanuit elke plek hebben we een waardige bijdrage geleverd aan de opbouw van dit land.

Niet wanneer je als leider van een partij je op een bepaalde manier gedraagt, ben je tevreden met wat er in het land gebeurt, maar bij elke bijdrage moet je denken aan de consequenties. De NPS is geen lafaard en als we maatregelen moeten treffen, dan komen die. We hebben ons zodanig opgesteld om niet voor ruzie te zorgen, maar op een bepaald moment zullen we het wel laten merken dat we het niet eens zijn met bepaalde zaken en onze stem laten horen, want we kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor dingen die we niet weten”, betoogde Rusland.

Volgens hem neemt de regering besluiten die allemaal te maken hebben met de gezondmaking van de financiële economische situatie van het land, waardoor de regering weer in staat zal zijn te investeren in zaken die noodzakelijk zijn voor de samenleving. De maatregelen zijn volgens Rusland nodig voor economisch herstel. “We weten dat de maatregelen pijn zullen doen, maar als regering moet je ervoor zorgen dat de kleine man niet ten onder gaat voordat het land uit het dal komt. Je vraagt het volk in te leveren, maar je moet ook het goede voorbeeld geven aan het volk en tonen dat je meegaat met de inspanningen die het volk aan de dag moet leggen om offers te brengen. Als we kijken naar bepaalde handelingen vanuit de top, dan is het voorstelbaar dat mensen teleurgesteld zijn. We moeten het land op een zodanige wijze besturen dat het volk met ons meegaat in de moeilijke besluiten die genomen worden”, stelde Rusland.

Volgens hem hoeft de NPS niet bij elke besluit bij te zijn, maar bij de belangrijke wel. Hij is van mening dat met de deskundigheid die de partij in huis heeft, de NPS wel iets in te brengen heeft. De NPS vraagt, aldus Rusland, niet om gewoon daar te zitten, maar de leiding is wel van mening dat waar grote besluiten genomen worden, er een te smalle basis is. “Ik denk dat de regering keihard werkt om de problemen op te lossen, maar ik doe een beroep dat de wijze waarop het nu aangepakt wordt, heroverwogen wordt. Er zijn te veel besluiten die teruggedraaid worden. Dat geeft aan dat regering zwak is, dus de regering moet haar basis verbreden om te komen tot een gebalanceerd besluit welke de toets van de samenleving beter kan weerstaan. We willen geen deel zijn van onduidelijk bestuur, maar van transparant bestuur”, aldus Rusland.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles