Presentatie SMART ledlampenproject Paramaribo

Op het secretariaat van de districtsraad (DR) Paramaribo is er een voorlichtingssessie gehouden door de Energie Bedrijven Suriname (EBS) over het SMART ledlampenproject binnen Paramaribo. Aanwezig waren districtscommissaris Ricardo Bhola, ambtshalve voorzitter van de DR Paramaribo, DR-leden en ressortraadsvoorzitters.

De districtsraad is als regionaal orgaan het hoogste politieke orgaan in een district en ressort en is derhalve ook geïnformeerd over de activiteiten.

De huidige witte en gele straatlampen zullen vervangen worden door de nieuwe SMART ledlampen. De huidige zogeheten pressure lampen bevatten kwik, wat niet milieuvriendelijk is. Ook zal het onderhoud veel gemakkelijker zijn. Met dit SMART ledproject, wordt het verbruik drastisch verminderd voor de overheid, waardoor kosten bespaard zullen worden. De ledlampen hebben 100.000 branduren. De EBS heeft ook rekening gehouden met ons tropisch klimaat bij het in 2014 introduceren van deze lampen.

Er zullen 8.500 ledlampen worden geïnstalleerd en de target is eind oktober 2021. Dit alles is gefinancierd door een lening bij de Caribbean Development Bank. In totaal zijn er 7.500 aanvragen voor nieuwe lampen. Met dit project hoeft de samenleving niet meer te bellen voor een storing, er kan gelijk gezien worden waar er een lamp is uitgevallen of waar een storing zich voordoet. Ook is er een systeem om op een afstand de lampen te dimmen op de wegen waar het minder druk is. De ledlampen zullen 40 procent minder stroom verbruiken en worden geplaatst aan de zijde waar er netwerken aanwezig zijn. Er is een planning aangegeven voor het plaatsen van de ledlampen. De DR zal nagaan waar er lampen vervangen moeten worden en welke wegen straatverlichting nodig hebben. De gegevens zullen aan de districtscommissaris en de ondervoorzitter van de districtsraad gepresenteerd worden, waarna ze gestuurd zullen worden naar de EBS.

More
articles