SPECIALISTEN VERTREKKEN UIT SURINAME

Het is reeds lang bekend, dat onze economie in zwaar weer verkeert, en dat het overgrote deel van de bevolking met het maandelijkse inkomen nog maar nauwelijks of helemaal niet uit de voeten kan. Dit is allemaal veroorzaakt door het wanbeleid van de toenmalige regering die 10 jaar lang het land op zeer stuntelige wijze heeft bestuurd, en daarbij zitten wij ook al langer dan anderhalf jaar midden in de coronapandemie. Dit alles heeft tot gevolg dat mensen die zeer hoog zijn opgeleid, hun geluk elders gaan zoeken.

Dit fenomeen wordt ook aangeduid als ‘brain drain’. Dit kan voor een korte periode zijn, maar ook een langduriger vertrek inhouden. Suriname heeft in de afgelopen decennia vaker te maken gehad met het verschijnsel brain drain. Thans is daar weer sprake van: capabele en goed opgeleide landgenoten vinden het na ampele overweging raadzamer, hun geboorteland de rug toe te keren, omdat ontwikkelingen op het economische en het politieke vlak er niet op duiden dat het spoedig beter zal gaan. Volgens een ingewijde in de zorg, zijn de afgelopen tijd veel specialisten uit ons land vertrokken. Afgelopen weekend is er weer een kinderarts vertrokken. “Er is inmiddels een kinderarts vertrokken en ook een anesthesioloog, een neuroloog en een psychiater. Een vaatchirurg en nog een paar andere specialisten reizen op en neer naar de Caraïbische eilanden om waar te nemen, maar de kans is groot dat we die ook kwijtraken”, aldus onze bron. Naar verluidt, ondervindt het AZP als grootste ziekenhuis, daarvan het meeste last. Het is volgens onze bron, een enorm zorgwekkende situatie, want zo raken we heel goede medici kwijt.

“Eenieder wil meer verdienen in deze tijd en gezien de situatie voor velen uitzichtloos is geworden, is het voor medisch specialisten wat makkelijker om elders te werken en meer te verdienen. Het is daarom niet vreemd dat zij vertrekken uit Suriname, zij willen meer verdienen”, aldus een ingewijde binnen het ministerie van Volksgezondheid. Over de gehele wereld verlaten mensen hun geboorteland om zich elders te vestigen voor werk en of studie. De oorzaken van een dergelijk vertrek zullen wellicht per individu verschillen, maar de motivatie is meestal dezelfde: de drang naar meer, iets beters en het verlangen naar iets anders. Brain drain kan gezien worden als een ware ramp voor een land, vooral wanneer er zoveel potentie tot ontwikkeling bestaat, maar er niet voldoende kennis meer aanwezig is om die ontwikkeling tot stand te brengen. Het brain drain vraagstuk doet zich thans weer levensgroot gelden in tal van sectoren van onze maatschappij. Voornamelijk binnen de zorg houdt

Keerpunt houdt zijn hart vast, want het gaat om goed opgeleide mensen die moe zijn geworden van de huidige toestand, waarbij een dalende koopkracht een van de grootste zorgpunten is in hun bestaan.

Zij kiezen er steeds vaker voor elders een bestaan op te bouwen. Vooral mensen beneden de dertig jaar en iets daarboven, wensen niet langer te wachten op een zichtbare economische groei die gepaard gaat met betere vooruitzichten in hun bestaan. Zij kiezen ervoor te vertrekken als ze elders een betere baan kunnen krijgen en vooral de huisvesting goed geregeld is. De laatste maanden zijn dan ook veel mensen die dit land hard nodig heeft, vertrokken en weer anderen zijn reeds aan het solliciteren naar een betere baan in ons land of daarbuiten.

More
articles