30.000 AMBTENAREN MOETEN MET ONTSLAG

Verschillende regeringen hebben voor hun aantreden gesproken over de noodzaak tot het saneren van het ambtenarenapparaat. Dit is tot op heden geen enkel kabinet gelukt. Het ambtenarenbestand zit momenteel op rond de 48.118 mensen en volgens economen, zijn dat 30.000 ambtenaren teveel. Deze overtollige ambtenaren moeten in de komende tijd met ontslag of elders geplaatst worden. Gezien dit aantal rond de 25 procent ligt van de beroepsbevolking, is het een enorme financiële aderlating voor de Staat en het enige vraagstuk dat al jaren een knelpunt vormt, van hoe hoe dit overbelaste ambtenarenapparaat afgeslankt kan worden, gezien onze economie deze last niet meer langer kan dragen.

Het IMF heeft deze kwestie reeds aangehaald tijdens zijn bijeenkomsten met de regering. Het heeft zelfs adviezen gegeven, hoe deze zaak op een structurele wijze aangepakt kan worden. In maart dit jaar stelde de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, reeds dat een aantal ambtenaren zouden worden ondergebracht bij de particuliere sector. De bewindsman is van mening, dat het nu tijd wordt het ambtenarenapparaat te verkleinen, gezien het voor een enorme druk op de overheid zorgt.

Keerpunt is het eens met de minister en denkt dat de manier waarop een deel van de ambtenaren nu thuis werkt en een ander op kantoor, duidelijk te zien is, wie wel essentieel is en wie overbodig bij de verschillende overheidsinstanties. Keerpunt denkt, dat de overheid het roostersysteem goed moet doorlichten. Zij zal dan snel de conclusie kunnen trekken, dat op bepaalde afdelingen mensen ingeroosterd staan die niet eens een zitplek hebben, laat staan een eigen werkplek. Het is op een bepaald ministerie zelfs zo, dat ambtenaren een plek delen met twee collega’s en om de beurt komen werken. Het komt erop neer, dat drie mensen het werk doen van één persoon, maar de staat betaalt drie salarissen voor één job. Dit is naar onze mening, je reinste onzin en is alleen maar ontstaan om werk te verschaffen op de ministeries en andere overheidsafdelingen. Het is hoog tijd dat deze mensen worden afgevloeid, zodat het overbelaste ambtenarenapparaat eindelijk naar behoren kan functioneren.

Daarom is minister Somohardjo bezig met het voeren van gesprekken met het bedrijfsleven, zodat bepaalde ambtenaren kunnen worden opgevangen in de particuliere sector. Het voormelde probleem is alleen maar groter geworden nadat de vorige regering kort voor en na de verkiezingen, nog eens duizenden mensen in dienst heeft genomen.

Keerpunt is al geruime tijd op de hoogte van het grote aantal personen dat vlak voor de verkiezingen in dienst van de overheid is getreden en wij hopen dat er niet geschroomd zal worden deze personen die niet volgens de juiste procedure in dienst zijn genomen, uit het ambtenarensysteem te verwijderen. Het is hoog tijd, dat er verantwoordelijk wordt omgesprongen met staatsmiddelen, want een groot deel van de begroting van onder andere het ministerie van Economische Zaken,

Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), gaat op aan personeelskosten. De totale begroting van het ministerie bedraagt ruim SRD 60 miljoen. De regering heeft onlangs ook bekendgemaakt, dat er plannen zijn om de ambtenaren bij te scholen en die in te zetten in verschillende andere sectoren. Wat als een paal boven water staat, is dat de overheid 30.000 overtollige ambtenaren heeft die ergens anders moeten worden ingezet.

Daarbij zou de regering kunnen helpen en hopelijk willen de lantimangs ook geholpen worden met andere baan, want je hebt er genoeg die gewoon nog een andere baan hebben en daarbij een overheidssalaris toucheren.

Dan zijn er ook ambtenaren die gewoon intekenen voor de presentie en de rest van de dag niet meer worden gezien op de ministeries, omdat zij nooit de intentie hebben gehad om hard te werken voor hun geld. Deze groep zal ook nooit voor een werkgever in de particuliere sector kunnen werken, omdat zij een zeven-even mentaliteit heeft, die moeilijk afgeleerd zal kunnen worden.

More
articles