Cuba haalt honderden artsen terug

(Reuters) – Cuba haalt honderden artsen terug die in het buitenland werken. De artsen zullen op Cuba ingezet worden in hotels die omgebouwd zijn tot isolatiecentra die bedoeld zijn om de ​​COVID-19-crisis te bestrijden. Cuba is zwaar getroffen door COVID-19. Vorig jaar slaagde Cuba erin het grootste deel van de infecties in te dammen, maar het wordt nu geconfronteerd met een van de ergste uitbraken ter wereld, aangewakkerd door de verspreiding van de meer besmettelijke deltavariant, zelfs terwijl het zich haast om zijn bevolking te vaccineren. Cuba’s voortschrijdende zevendaagse gemiddelde van bevestigde covid-gevallen is binnen twee maanden verachtvoudigd tot 5.639 per miljoen inwoners, tien keer het wereldgemiddelde. Een op de vijf tests is positief, vier keer het positiviteitspercentage van 5 procent dat wordt genoemd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het zevendaagse gemiddelde voor bevestigde covid-sterfgevallen is ongeveer 52 per miljoen inwoners, zes keer het wereldgemiddelde, hoewel het werkelijke aantal veel hoger zou kunnen zijn, rekening houdend met mogelijk niet-gediagnosticeerde gevallen.

De covid-golf kwam te midden van Cuba’s ergste economische crisis in decennia die al had geleid tot tekorten aan medicijnen en lange wachtrijen voor schaarse goederen, die het implementeren van lockdowns lastig maakte. De hachelijke situatie komt als een schok voor sommigen in het communistische land waar het recht op openbare gezondheidszorg als heilig wordt beschouwd. “Ik was getuige van wachtrijen van meer dan 20 uur, mensen die stierven in de gangen (van de polikliniek)”, schreef Ana Iris Diaz, een professor aan de universiteit van Santa Clara en zelfverklaarde ‘revolutionair’, in een Facebookpost die deze week viraal ging. “Ik zag een oudere vrouw sterven na enkele uren wachten en vier dagen zonder antigeentest of PCR. Simpel gezegd, ik zag wat ik had gehoopt nooit te zien: de ineenstorting van ons gezondheidssysteem.” Cuba’s communistische regering heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Het heeft de Verenigde Staten aan de kaak gesteld voor het aanscherpen van de sancties, en zegt dat dit ook de uitrol van vaccins heeft vertraagd vanwege de moeilijkheid om input te verwerven. Critici verwijten Cuba’s inefficiënte staatseconomie. “We zitten aan de limiet van onze capaciteit voor infrastructuur, middelen, medicijnen en zuurstof”, zei president Miguel Diaz-Canel maandag tijdens een regeringsvergadering over COVID-19. Cuba was vorig jaar een covid-succesverhaal en slaagde erin de uitbraak in te dammen, artsen over de hele wereld te sturen om te helpen en zelfs zijn eigen vaccins te ontwikkelen, die het de afgelopen maanden begon toe te passen. Het aantal sterfgevallen in Cuba sinds het begin van de pandemie is volgens officiële gegevens, nog steeds slechts de helft van het wereldwijde gemiddelde.

Het dodental loopt echter snel op

In de oostelijke provincie Guantanamo zei kunstenaar Daniel Ross dat een 30-jarige vriend van hem die COVID-19 opliep, onlangs was overleden door een gebrek aan medicijnen en zuurstof. “Hier bestrijden we COVID-19 met Azitromicina, dat gewoonlijk 16 pesos kost in de apotheek, maar ze hebben er al maanden geen gehad”, zei hij, eraan toevoegend dat de kosten waren gestegen tot 3600 pesos, wat overeenkomt met USD 150 op de zwarte markt. Hij was ook geïnfecteerd en had moeite om te ademen, hij zei dat hij inhaleerde met yagruma-bladeren, maar soms kon hij zelfs geen water verwarmen vanwege de stroomstoringen die de laatste tijd vaker voorkomen. Ihosvany Fernandez, directeur van gemeentelijke diensten in de provincie Guantanamo, zei op de lokale televisie dat het totale aantal doden daar, door welke oorzaak dan ook, aan het begin van de maand was gestegen tot meer dan 60 per dag, van gemiddeld rond de 12.

Officiële gegevens laten in die dagen niet meer dan 10 covid-doden per dag zien in Guantanamo, wat wijst op onderrapportage van sterfgevallen als gevolg van luchtwegaandoeningen. ‘’Een van de verbrandingsovens van de provincie was kapotgegaan door overmatig gebruik,’’ zei Fernandez, ‘’dus installeerden ze een andere en gebruikten verschillende staatsvoertuigen om de lijken te vervoeren, aangezien er onvoldoende lijkwagens waren.’’ Tot dusver is een kwart van Cuba’s 11,2 miljoen inwoners ingeënt met de twee meest geavanceerde vaccins die volgens functionarissen voor meer dan 90 procent effectief zijn gebleken in fase drie proeven.

Een lichtpuntje is dat het sterftecijfer in Havana, waar bijna twee derde van de bevolking nu volledig is ingeënt, slechts 0,69 procent is, vergeleken met 0,93 procent voor de rest van het land in de eerste week van augustus, volgens de officiële gegevens, wat suggereert dat de opnamen werken.  (Bron: Reuters)

More
articles