‘Alles gaat goed met 7-jarige die besmet was met Deltavariant’

De Communicatie Dienst Suriname (CDS) liet gistermiddag in een persbericht weten, dat het eerste geval van de zeer besmettelijke Deltavariant van het coronavirus in Suriname is vastgesteld. CDS liet optekenen, dat dit eerste Surinaamse geval een 7-jarig kind betrof dat op 9 juli van vakantie terug was gekomen uit Nederland. De vader was in Nederland ziek geweest en was daar positief getest. Drie dagen na aankomst in Suriname, vertoonde het kind klachten en werd onderzocht. Men nam een swab af voor een PCR-test. Gezien haar recente bezoek aan Nederland werd haar positieve sample geplaatst bij de surveillance samples voor nader onderzoek op coronavarianten. De andere familieleden van het kind zijn ook onderzocht en bij geen van hen werd het coronavirus aangetoond. Er zijn dus geen tekenen van verdere besmetting. Door goede isolatie en quarantaine van de huisgenoten en contacten, is het dus bij deze patiënt gebleven. Uit betrouwbare bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid en de sectie kinderartsen heeft de redactie van De West vernomen, dat alles goed gaat met het kind. Het kind was ook niet opgenomen in het ziekenhuis. Een kinderarts stelt tegenover ons, dat er zomaar weer ‘’een heisa’’ wordt gemaakt vanwege een variant die waarschijnlijk allang Suriname is binnengekomen vanuit de Franse kant, waar mensen ongehinderd heen en weer gaan.

Volgens de arts speelt hetzelfde als toen met de Manuasvariant. De varianten vinden hun weg niet alleen via het vliegverkeer, want via onze grenzen komen dagelijks mensen illegaal Suriname binnen. Dit is, aldus het persbericht, dan wel het eerste geval van de zeer besmettelijke Deltavariant van het coronavirus vastgesteld in ons land. In Suriname is voor de laatste golf van coronagevallen vooral de Manausvariant verantwoordelijk geweest.

Helaas kunnen wij in Suriname tot op heden alleen vaststellen als iemand wel of niet besmet is met het coronavirus. Om na te gaan om welke variant van het coronavirus het specifiek gaat, is er speciaal onderzoek nodig. Het Nederlandse laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam helpt hiermee en doet dit kosteloos voor Suriname.

Aanstaande zaterdag zal er weer een selectie aan samples worden verstuurd over de weken van 11, 18 en 25 juli, inclusief een aantal cases van deze week. De samples worden geselecteerd volgens WHO-criteria met extra aandacht voor gevallen die net uit het buitenland komen, ernstig zieke volledig gevaccineerden of ernstig zieke kinderen.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt nogmaals de winst en noodzaak van het vaccineren tegen COVID-19. Met de aanwezigheid van de Deltavariant in Suriname, is het nu ten zeerste aangeraden om zich te vaccineren en te houden aan alle preventieve maatregelen om ernstige ziekte te voorkomen en de verspreiding tegen te gaan.

More
articles