Hoefdraad kan nog steeds reizen met zijn Surinaams paspoort

Interpol opsporing onzichtbaar voor publiek

De gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, staat op de opsporingslijst van Interpol. De opsporing is niet openbaar en is daarom niet gepubliceerd op de website van Interpol. De signalering van Hoefdraad, valt onder de noemer ‘Red Notice’, en is gestuurd naar politiekorpsen wereldwijd om uit te kijken naar de voorvluchtige ex-minister. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, is Hoefdraad nog in het bezit van zijn nationaal Surinaams paspoort en daarmee zou hij nog kunnen reizen. “Wij hebben alleen zijn diplomatieke paspoort ingetrokken, maar het andere zou CBB moeten doen”, stelt Ramdin. Hoefdraad is tot nu toe niet officieel gesignaleerd in het buitenland. De regering heeft de ambassadeur van Cuba op formele wijze aangeschreven over de kwestie van de voortvluchtige minister, maar die gaf volgens Ramdin aan, dat hij niet op Cuba vertoeft. “Ik wacht nog op een formele reactie van Cuba, want ik heb het ook diplomatiek formeel gevraagd, maar ik heb tot nu toe geen reactie gehad. Zijn advocaten zeggen dat hij onschuldig is, maar waarom kom je dan niet terug als je onschuldig bent. Voor mij is het hoe langer hij wegblijft, hoe meer schuld hij bekent en hoe erger het wordt. Ik hoop dat zijn listing op Interpol, zal leiden tot hem oppakken. Het is niet alleen een signalering, maar ook een oproep tot arrest.

Het is een sterker opsporingsbevel”, aldus Ramdin. Hij zegt dat Hoefdraad inderdaad een puinhoop heeft achtergelaten en dat het duidelijk is dat hij in de strafzaak die nu gaande is, niet vrijuit gaat.

Hoefdraad op Cuba

In de editie van 21 mei 2021, publiceerde De West een artikel, met als kop: ‘Hoefdraad op Cuba’. In het artikel staat dat volgens bekomen informatie, de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die door de justitie gezocht wordt in verband met een tegen hem lopend strafrechtelijk onderzoek, zich al geruime tijd op Cuba bevindt. Hoefdraad  was reeds een dag na de inauguratie van president Santokhi, spoorloos verdwenen.  Kort daarop meldde deze krant, dat Hoefdraad met enkele lijfwachten ontleend aan de Centrale Bank van Suriname en door hem betaald, gesignaleerd was in Berbice (Oost-Guyana). Hij zou daar tijdelijk zijn onderkomen hebben gezocht in een luxueus appartement. Te midden van de covid-pandemie en een gesloten grens met Guyana, werd Hoefdraad geholpen met zijn gevolg Suriname te verlaten.

Een naam van een oud-NDP-parlementariër zou Hoefdraad daarbij meer dan behulpzaam zijn geweest. Maanden achtereen bleef het onduidelijk waar Hoefdraad was en de verdachte nam zelfs twee advocaten in de arm om hem te verdedigen en zogenaamd zijn onschuld te bewijzen. In stede zelf terug naar Suriname te komen en lijfelijk aan het onderzoek mee te werken, verkoos hij te vluchten met tot voor kort onbekende bestemming.

More
articles