Kerkdeuren mogen vanaf zondag weer open

De kerkdeuren in Suriname mogen vanaf zondag aanstaande weer open. Dat is het reultaat van een lang gesprek dat geestelijke leiders donderdag op het Kabinet van de President hebben gevoerd, met onder meer de president, de vicepresident en de minister van Volksgezondheid. De opening kan plaatsvinden onder de bekende covid-protocollen, waarbij maximaal 50 geregistreerde bezoekers van de gemeente aanwezig mogen zijn. Zulks afhankelijk van de grootte van het gebouw, waar ze bijeen komen. De verantwoordelijkheid om de bijeenkomsten veilig te houden, ligt bij de geestelijke leiders zelf.

Vrijdag 5 juli maakten de autoriteiten nieuwe maatregelen bekend, die gelden van 2 tot en met 19 juli. Daarbij werd benadrukt, dat de gebedshuizen gesloten blijven, maar dat de regering het overleg heeft hervat met religieuze organisaties om na te gaan, op welke wijze en onder welke omstandigheden, gebedshuizen op een gecontroleerde en verantwoorde wijze kunnen worden opengesteld. Gehoopt werd toen nog vóór 11 juli te komen tot gefaseerde openstelling.

De 75 kerken van de Gemeente en Bedieningen van Gods Bazuin Ministries in de verschillende districten, hadden eerder deze week bij monde van hun bisschop Steve Meye, ook gesteld niet mee te zullen werken aan de pilot die de overheid voor 11 juli wilde uitvoeren om de kerkdiensten weer open te stellen voor gelovigen. Voor deze pilot zou de mogelijkheid worden bekeken om trainingen te facilieren voor leden van religieuze organisaties, die een medische achtergrond hebben. Die zouden dan COVID-19-sneltesten uit kunnen voeren bij bezoekers van de gebedshuizen.

More
articles