LVV is ruim SRD 5 miljoen verschuldigd aan SML

De Stichting Machinale Landbouw (SML), heeft volgens een tussentijds rapport van het nieuwe bestuur van de SML, aannemingswerken uitgevoerd voor het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit bestuur is bij beschikking van de huidige minister van LVV in januari 2021 benoemd. Bij de overdracht heeft het bestuur documenten met betrekking tot de financiële administratie ontvangen. Er zijn geen accountantsverslagen over de afgelopen jaren. Door de administratieve procedure is het bestuur niet erin geslaagd, om tot op heden inzicht te krijgen in de financiële administratie bij de Hakrinbank N.V. en de VCB Bank. Uit het rapport blijkt dat de SML in 2016 en 2017 projecten heeft uitgevoerd voor het ministerie van LVV, maar de betalingen hebben nog niet plaatsgevonden. Het gaat om projecten voor het opschonen van irrigatieleidingen, ontbossen en ophalen van kanalen die in totaal komen op een vordering van SRD5.008.000.

Lokale investeerders

De stand van zaken van de SML omvat verschillende kwesties, waaronder een schuld van USD 1 miljoen die is overgenomen door de Westland Sama Group N.V. en Rice Processing Company N.V. Gesteld wordt dat in 2017, de Westland Sama Group alle roerende en onroerende goederen en schulden van de SML over heeft genomen. De Rice Processing Company heeft toen afgesproken dat zij zou investeren in de parboiled productie. Dit verzoek werd toen gedaan door de toenmalige minister van LVV, Soeresh Algoe, om de aanvraag van overdracht te willen afhandelen.

In het rapport van de SML wordt ook de kwestie van de pelmolen Biswamitreweg aangehaald. De voormelde pelmolen werd op 19 september 2007 via een openbare verkoop verkocht aan de hoogste bieder voor SRD 1.740.000. Op 22 mei 2015 kocht de SML dezelfde pelmolen voor een bedrag van USD1.800.000, waarbij de regering moest inkomen met een bedrag van USD 600.000. Vervolgens werd dezelfde pelmolen op 6 september 2017 verkocht aan de Westland Sama Group. De pelmolen werd toen op 3 augustus 2017 bezwaard met een hypotheek van USD 975.000,  ten behoeve van de Hakrinbank. De SML heeft door deze transactie grote financiële schade geleden en er bestaat volgens het rapport, ernstige onduidelijkheid over de koopovereenkomst.

More
articles