COVID-19 en voorlichting

Ook ik heb besloten de strijd te helpen aangaan tegen werelds grootste vijand: het COVID-19-virus. De wereld is verzeild geraakt in een situatie die eenieder treft. Wij zijn genoodzaakt ons te verdedigen tegen de aanvaller en soms is de beste verdediging de aanval. Jammer genoeg moeten wij constateren dat in tegenstelling tot de mens, het coronavirus geen verdeeldheid kent. Het virus discrimineert niet en gaat eensgezind ten strijde tegen de mensheid. De reproductiegraad van dit onzichtbare micro-organisme is duizenden malen groter en sneller dan dat van de mens. De vraag is: Welke kansen hebben wij om deze wereldoorlog te winnen?

Ik ben van mening dat wij meer moeten weten over dit micro-organisme dat COVID-19 heet. De autoriteiten moeten in hun programma’s meer informatie verschaffen en kennis delen over het virus dan over het vaccin.

Op grond van een goede voorlichting en communicatie betreffende het virus, zal er bij het volk het bewustwordingsproces op gang komen. Op basis van wat men weet over het virus, gaat men beseffen wat de dreigingen zijn en wat het belang is van een collectieve aanpak. Wat ik heb gemerkt, is dat de meeste propagandacampagnes van de overheid gericht zijn op het vaccin. Grote delen van het volk worden mede op grond van valse antipropaganda dan ook huiverig over een vrijwillige en spontane beslissing, welke genomen moet worden over het wel dan niet doen vaccineren.

Hoe meer ik weet over het virus, hoe makkelijker de beslissing om het vaccin als een veilige optie tot overleven te zien.

Het is onvoorstelbaar hoeveel Surinamers illegaal, zowel de oost- als westgrens oversteken om andere vaccins (die niet in Suriname) te verkrijgen zijn, in te spuiten tegen COVID-19.

Zelfs vooraanstaande politici steken stiekem de grenzen over en geven hiermee het slechte voorbeeld. Alle onkosten en gevaren worden genegeerd, omdat zij niet geloven in het vaccin dat thans voorhanden ligt in Suriname. Het gevolg is dat er illegaliteit ontstaat in de handel van andere merken vaccins.

Een ander aspect is dat vele Surinamers ervan uitgaan, dat iets dat je gratis krijgt, nooit goed kan zijn en waardeloos is. Misschien zou de overheid veel meer succes hebben met het vaccinatieprogramma als de vaccins in eerste instantie verkocht werden. Thans wordt het vaccin je gratis in de schoot geworpen en soms lijkt het alsof het wordt opgedrongen. Als zaken een economische waarde hebben en de vraag hiertoe groot is, gaan ze als warme bollen over de toonbank. Veel Surinamers zien jammer genoeg donaties en schenkingen als ‘dumpproducten’ en gaan snel over tot stigma vorming. Deze maatschappelijke realiteit bemoeilijkt onze strijd tegen dit dodelijk virus. Maar zijn wij wel bereid dit te erkennen?.

Het is ook van groot belang dat de voorlichting, welke voornamelijk gericht moet zijn op het virus, op een dusdanige wijze wordt gebracht, dat alle lagen in deze multi-etnische, culturele en religieuze samenleving het begrijpt. Als deze informatie over het virus middels goede voorlichting, betrokkenheid en effectieve communicatie in alle hoeken en gaten van de gemeenschap is doorgedrongen, dan pas komt het vaccin aan de orde. Men moet niet vergeten dat los van de inspanningen van de overheid om het volk te informeren, men de vrije toegang heeft tot sociale media alwaar er tegenstellingen aan de orde worden gesteld.

Er ontstaat dan grote verwarring bij de mensen en de meningen raken verdeeld. De overheid moet alle berichten op sociale media via de media met het volk delen, ontstressen en counteren. Als de overheid de berichten op sociale media, goed of kwaad, negeert, zullen de twijfels en de vraagtekens bij de bevolking steeds groter worden.

Als ik ziek ben en naar de dokter ga, zal de dokter mij eerst omstandig moeten vertellen, wat er met mij aan de hand is en hij moet mij alles vertellen over de geconstateerde ziekte. Dan pas kan de dokter met mij praten over de opties die tot mijn genezing zouden kunnen leiden. De medicijnen en of vaccins als remedie voor mijn ziekte, gaan per slot van rekening in mijn lichaam. Niet zomaar behoort bij elke medicijn een omstandige bijsluiter (gebruiksaanwijzing), die de patiënt eerst moet doornemen om te weten wat de voor- en nadelen zijn en de eventuele bijverschijnselen. In de praktijk komt het vaak voor dat er door de arts medicijnen voorgeschreven worden, terwijl de patiënt niet eens weet wat er met hem aan de hand is.

Indien er nu een survey wordt gehouden onder het volk over de kennis van het virus gaat men allicht tot de ontdekking komen dat één op de honderd personen niets of weinig over het COVID-19-virus afweet.

Doordachte voorlichting is dus van groot belang, waarbij er rekening gehouden moet worden met bestaande cultuurvormen en tradities van groepen. Gezaghebbende personen en voorbeeldfiguren zullen aan het werk gezet moeten worden om vaccinatie te stimuleren.

Een succesvol vaccinatieprogramma is veelal afhankelijk van het vertrouwen bij de mens. Als een Granmang, Basja, Kapitein of Dorpshoofd als traditionele leider van een stam met grote mate van geloofwaardigheid en kredietwaardigheid bij de dorpelingen, deze vaccinatie promoot, volgt bereidwilligheid. Als religieuze leiders op basis van een eigen overtuiging de gemeente leden motiveren zich te laten vaccineren, zal er bereidwilligheid volgen.

Laten wij openstaan voor kritiek van de ‘non-believers’ en ‘deniers’ en deze groep niet tot vijand maken.

Vertel het volk eerlijk dat het COVID-19-vaccin niet behoort tot de conservatieve vaccins, zoals gele koorts, polio, mazelen, waarbij een verminkt, verzwakt of delen van het virus worden ingespoten, maar dat dit vaccin een replica (nabootsing) is van het COVID-19-virus. Laten wij eerlijk zijn tegenover elkaar en alle kaarten op tafel gooien met transparante verifieerbare informatie naar de gemeenschap toe, waardoor de mensen op basis van ratio, bereid zullen zijn het ‘risico’ te lopen, het vaccin tot zich te nemen.

‘Communication is the key to a good understanding’

Mensenlevens staan hierbij op het spel. Groot is het probleem als mensen nu zover gaan dat zij stellen dat het vaccin de doodsoorzaak is en niet de ziekte. Dit is een heel zorgelijke ontwikkeling, welke wij niet mogen onderschatten en waar de medici, snel en adequaat op moet inspelen. Met alle goede bedoelingen doen wij ons best, het vaccin de hemel in te prijzen, maar misschien is het ook goed om eerlijk met de belanghebbenden te discussiëren over eventuele risico’s.

Wat echter hard tot uitdrukking moet komen bij deze voorlichting, is dat het vaccin voorlopig in preventieve zin de mensheid de grootste kansen biedt tot overleven, vermits er nog geen medicijn is ontwikkeld tegen deze ziekte. Met het overschrijden van het aantal hoger dan 500 overledenen, is het tijd om de juiste beslissing te nemen.

De gevaccineerde COVID-19 ‘survivor’, O. Terborg

 

More
articles