Meer dan 110.000 personen gevaccineerd tegen COVID-19

De covid-vaccinatiecampagne loopt gestaag. Alle priklocaties worden dagelijks druk bezocht door burgers die bereid zijn om een eerste of tweede vaccinatie te nemen. In het weekend van 6 en 7 juni, waren in totaal 11.256 personen gevaccineerd met een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin. Afgelopen zaterdag 12 juni, werden er landelijk in totaal 9.775 mensen gevaccineerd. Men had zich reeds vanaf de vroege ochtend verzameld, de wachtrijen liepen bij sommige locaties tot om de hoek. Bij andere priklocaties begon de dag rustig en liep het storm tegen 12.00 uur. Ook 18-jarigen werden wederom in de gelegenheid gesteld om hun eerste prik te laten zetten. Op de website laatjevaccineren.sr stond zondag 13 juni, dat er op dat moment in totaal 136.853 vaccins zijn gezet in ons land, waarvan 110.920 personen zijn gevaccineerd met een eerste dosis en 25.933 met een tweede dosis.

Volgens de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zal er binnenkort op grote schaal gevaccineerd worden, omdat Suriname ook 25.000 tot 40.000 Johnson & Johnson-vaccins zal ontvangen. “We krijgen eind juni tot begin juli de totale trance van de 750.000 AstraZeneca-vaccins en ook nog 100.000 Sinopharm-vaccins uit China die rond 18 juni moeten aankomen. Dan gaan we volop vaccineren’’, zegt de minister. Per dag kunnen er ongeveer 5000 vaccinaties gezet worden. “We moeten beseffen dat we dit samen moeten doen en werkgevers zullen hun werknemers ook in de gelegenheid moeten stellen, zich te gaan vaccineren. Elke dag dat we niet vaccineren, verliezen werkgevers ook op de langere termijn”, benadrukt Ramadhin.

Wanneer het aantal besmettingen per dag afneemt alsook het aantal ziekenhuis- en IC-opnames, zullen er volgens de minister, geen grote vaccinatiedagen meer worden georganiseerd. De vaccins worden dan gedecentraliseerd naar de huisartsen. ‘’Als elke huisarts minimaal 10 mensen per week kan vaccineren, zit je per week op 2000 tot 3000 personen, want er zijn 300 huisartsen in het land.’’ Volgens de minister moeten wij rond eind van het jaar uit deze covid-crisis zijn.  “Suriname kan zijn target qua vaccinatie alleen halen, wanneer het Pfizer-vaccin ook tot de vaccinkeuzen zal bestaan. Pfizer is namelijk ook goedgekeurd voor gebruik bij kinderen tussen 12 en 18 jaar. Dan zullen we komen op 70 procent gevaccineerden in het land.  Nederland zal komende week hopelijk ook een donatie aan vaccins van het merk Moderna naar Suriname sturen en die zullen worden ingezet voor specifieke groepen waaronder ook zwangere vrouwen”, stelt Ramadhin.

-door Gladys Findlay-

 

More
articles