Brazilië gestart met zwangere en postpartum vrouwen te vaccineren tegen COVID-19

In de Braziliaanse metropool São Paulo, is de gemeentelijke gezondheidsdienst gisteren begonnen zwangere vrouwen en vrouwen die ouder dan 18 jaar zijn en die binnen 45 dagen, zonder comorbiditeiten bevallen, het COVID-19-vaccin toe te dienen. Ook vrouwen die borstvoeding geven met comorbiditeit ouder dan 18 jaar, mogen nu het vaccin nemen.

Zo werden drive-thru- stations en apotheken in deze vaccinatiecampagne tegen COVID-19 betrokken. Volgens het secretariaat van de voormelde dienst zou de tweede dosis van het vaccin beschikbaar gesteld worden op alle stations, inclusief de megastations die toegankelijk zijn voor voetgangers. Stagiaires van gezondheidscursussen, ongeacht het gevolgde jaar, konden zich ook inschrijven voor de  resterende doses in de 468 Basic Health Units (UBS). Dagelijks worden er 1.800 tot 2.000 doses van COVID-19-vaccins beschikbaar gesteld, die toegediend kunnen worden aan het personen die zich voor de resterende doses hebben opgegeven

Sinds het begin van de campagne, op 19 januari waren er tot 5 juni 5.275.141 doses geprikt. Van dit aantal hebben 3.635.748 mensen de eerste dosis gekregen en 1.639.393 hebben het vaccinatieschema al voltooid met de tweede dosis. Het secretariaat waarschuwde wel voor het grote belang van het innemen van de tweede doses van het vaccin, met inachtneming van de aanbevolen intervallen tussen de ene dosis en de andere, om het vaccinatieschema te completeren en de nodige bescherming tegen COVID-19 te verkrijgen. In het geval van het CoronaVac van Butantan, is de interval 21 tot 28 dagen. Voor de vaccins Oxford, AstraZeneca, Fiocruz en Pfizer is de periode tussen de eerste en de tweede dosis 12 weken.

Vaccinatie

Afgelopen zaterdag, heeft ‘D-Day of Vaccinatie’ 119.450 vaccins tegen COVID-19 toegepast, en meer dan 5.000 vaccinatiepunten geopend. Momenteel zijn 92.569 mensen begonnen met hun vaccinatieschema en moeten ze terugkeren naar de posten binnen de deadlines die voor elk immunisatiemiddel, zijn aangegeven. “We hebben belangrijke resultaten behaald en we bedanken iedereen die de posten heeft bezocht en aan deze dag heeft meegewerkt. We willen en moeten verder gaan, want alleen met de  tweede dosis is het mogelijk de bescherming te garanderen”, aldus Regiane de Paula, de coördinator van het staatsprogramma voor immunisatie (PEI).

Volgens Tatiana Lang D’Agostini, directeur van het epidemiologisch surveillancecentrum, zijn alle vaccins die door Anvisa goedgekeurd zijn, veilig en effectief. Op basis van bevolkingsstatistieken van het ministerie van Volksgezondheid, bepaalt de regering voor elke leeftijdsgroep of specifiek publiek, de noodzakelijke dosiszendingen naar de 645 steden en dorpen in elke fase van de campagne. Vorige week stuurde het State Department of Health 279.815 extra doses CoronaVac naar ongeveer 500 steden, exclusief voor de toepassing van de tweede dosis.

More
articles