Covid-sneltesten mogen niet worden verkocht

De waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Radjesh Ori, zei tegen een lokaal medium, dat COVID-19-sneltesten niet ter verkoop mogen worden aangeboden. Hij geeft aan dat het resultaat een vertekend beeld kan geven en de situatie kan verergeren. “Als mensen die bij de sneltest negatief waren, achteraf positief blijken te zijn, dan heb je een groter probleem. De mensen komen normaal in contact met derden, omdat ze het idee hebben dat ze geen covid hebben. Bovendien spelen de mensen met hun eigen gezondheid, want hulp kan net te laat komen”, zei Ori.

De directeur is van mening dat er onnodig wordt betaald voor een sneltest. “Men geeft zomaar SRD 150 en meer uit aan een sneltest, terwijl een COVID-19-test gratis wordt aangeboden. Bovendien word je meteen begeleid als het resultaat positief is bevonden”, aldus Ori. Hij heeft er moeite mee dat er mensen zijn die op deze manier geld proberen te maken, terwijl er dagelijks mensen sterven. De directeur doet een beroep op de samenleving de sneltesten niet te kopen en normaal contact te maken met de huisarts indien bepaalde symptomen worden geconstateerd.

Er zijn volgens Ori, in het hele land verschillende testlocaties, zodat mensen niet een bepaalde afstand hoeven af te leggen voor het doen van een test. “Haast elke wijk heeft zo een swab unit. Alleen in het district Coronie is er slechts één locatie waar er getest kan worden. Alle overige districten beschikken over voldoende plekken. Laten we niet meehelpen aan de verdere verspreiding van het virus, maar vooral niet aan het opkrikken van de sterftecijfers”, aldus Ori.

More
articles