Brazilië: 53,6 % jonger dan 60 gestorven aan COVID-19

Sinds de opmars van de vaccinatie onder ouderen, moest de burgerlijke stand in Brazilië meer sterfgevallen onder kinderen, jongeren en volwassenen aan COVID-19 registreren. Tot de leeftijdsklasse van 59 jaar waren er tussen 30 mei en 5 juni, 53,6% mensen overleden aan COVID-19. Tot gisteren werden in het National Association of Registers of Natural People, 7.499 sterfgevallen opgetekend als gevolg van het nieuwe coronavirus, vermoedelijk de Manus-variant P1.

Lima Neto, epidemioloog bij de Universiteit van Fortaleza, vertelde dat de cijfers aanwijzen dat er minder ziekenhuisopnames zijn door het aantal sterfgevallen. “Natuurlijk is er meer onderzoek nodig, maar je begint een significante vermindering van sterfgevallen op te merken in de leeftijdsgroep van 75 jaar of ouder. Dat merkten we ook met betrekking tot onze gevallen”, zei Neto. Volgens het Nationaal Vaccinatieplan (PNI) werden 60-plussers als prioriteitsgroep ingedeeld. Volgens Neto zijn mensen van 60 jaar en ouder, al gecontact voor minimaal één dosis immunisatie. Aanvankelijk deed de daling zich voor bij de hoogste leeftijdsgroepen, vooral die vanaf 85 jaar, die de vaccinatie met CoronaVac ‘opende’ en die een interval kent van 21 dagen tussen de doses.

Degenen die het AstraZeneca-vaccin hebben ontvangen, hebben volgens Neto, een langere interval tussen de twee doses, namelijk 90 dagen. “De meeste senioren ouder dan 85 jaar, kregen twee doses CoronaVac. Boven de 80 werden ze met het AstraZeneca-vaccin geprikt”, aldus Melissa Palmieri, directeur van de Braziliaanse Vereniging voor Vaccinaties. Daarenboven verklaarde ze dat zich een vermindering weerspiegelt, hetgeen aangeeft, dat de vaccins werken.

Viruscirculatie nog steeds hoog

Volgens infectioloog Vera Magalhães, tevens hoogleraar Tropische Ziekten aan de Federale Universiteit van Pernambuco (UFPE), zijn ondanks de daling van het aantal sterfgevallen onder ouderen, volwassenen nog steeds het slachtoffer van de ziekte, omdat de virale circulatie in het land hoog blijft. Het is noodzakelijk te onthouden, dat de vaccins die in het land gegeven worden, een afloop met de dood of verergering van de ziekte voorkomen. Echter garanderen de vaccins niet, dat de persoon niet meer besmet geraakt kan worden met COVID-19. Volgens Magalhães, zal dit scenario alleen veranderen als de overgrote meerderheid van de bevolking zich laat vaccineren. Tot op heden is slechts 11% van de mensen die in Brazilië woont, door beide doses gevaccineerd. “Het enige alternatief is snelle en massale vaccinatie van zeker 60% tot 70% van de bevolking. Alleen zo krijgen we de virale circulatie onder controle”, aldus Magalhães.

More
articles