China wil zo snel mogelijk terugbetaald worden

Suriname heeft een lening uitstaan bij China ter waarde van 552 miljoen US-dollar. China wil dat binnen zeer korte tijd alvast 42 miljoen US-dollar afgelost wordt. Dit maakte de grootste schuldeisers bekend, nadat de regering trachtte te komen tot een herschikking van het bedrag. China staat niet ongewillig tegenover een herschikking, maar wil wel 7 procent van de totale schuld afgelost zien. Naast de lening gesloten met Oppenheimer, is China de grootste schuldeiser.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, zijn er vorig maand gesprekken gevoerd met China. Deze zullen in de komende perioden worden voortgezet op technisch niveau met de Exim Bank en de Chinese handelsbank. De minister hoopt een akkoord te bereiken over de herschikking en een eventuele verschuiving van de betalingsperioden.

Op 20 mei zou Ramdin een cheque van 250.0000 US-dollar hebben ontvangen. Dit in verband met 45 jaar diplomatieke betrekking tussen beide landen. Het geld is bedoeld om een fonds op te zetten voor het verzorgen van diplomatieke trainingen.

Suriname heeft voor dit begrotingsjaar een begrotingstekort van 19,6 procent, een bedrag van ongeveer SRD 6,8 miljard. Dit tekort wordt vooral bepaald door rente en aflossingen van leningen. Volgens de minister van Financiƫn, Armand Achaibersing, is de kans groot dat indien de leningen niet herschikt worden, Suriname pas in 2035 klaar is met het betalen van de schulden.

More
articles