Nutsvoorzieningen duurder, verzachtende maatregelen vanaf 1 juli

“We zullen die financiële injectie geven en die zal op een geplande wijze uitgevoerd worden. De regering zal uiterlijk op 9 juni de druk uit de samenleving weghalen”, al-dus president Chandrikapersad Santokhi afgelopen zondag in het programma Welingelichte Kringen. Santokhi verklaarde, dat de inzichten van de economen, inderdaad ook nodig zullen zijn, bij het uitvoeren van het crisis en herstelplan.

Santokhi zei, dat er met de vakbonden afstemming heeft plaatsgevonden waarbij er gehoopt wordt een overeenstemming en; een sociaal akkoord te bereiken. De regering is doende een pakket van maatregelen uit te voeren, dat breder is en te maken heeft met de inkomsten verhogende maatregelen, maar ook met uitgaven verminderende ordening maatregelen. Het moet volgens Santokhi gezien worden als onderdeel van het grote pakket van maatregelen, waarbij de subsidies bij de nutsbedrijven, afgebouwd zullen worden.

Santokhi stelde, dat het grote pakket van maatregelen vanaf 1 juli toegepast zal moeten worden bij Energie Bedrijven Suriname (EBS) en vanaf 1 september bij de andere nutsbedrijven. De aanpassing cq. verhoging van de tarieven zal bij de grootgebruikers geschieden. “De mensen met een lager inkomen zal de regering blijven beschermen.

De breedste schouders zullen de zwaarste lasten dragen. De kleine gebruikers van elektriciteit zullen er niks van merken”, benadrukte Santokhi. Zo zullen de groepen met een lager inkomen volgens Santokhi binnenkort SRD 80,- per maand betalen, maar de mensen die een 3 fase-aansluiting hebben met meerdere toestellen, zullen wel meer betalen. “Zij zullen betalen, wat ze verbruiken. Als gevolg hiervan, kunnen de mensen met een minder gebruik gesubsidieerd worden. De regering gaat ervoor zorgen dat de EBS gereorganiseerd wordt”, aldus Santokhi.

More
articles