Nieuwe maximumkoers zoveelste devaluatie

Het bijstellen van de maximumverkoopkoers door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is de zoveelste devaluatie van onze munt. Naar verluidt, zal de Centrale Bank deze maximumkoers moeten verdedigen om de wisselkoers op de valutamarkt te stabiliseren. Dit is naar wij vernemen, een strategie van de Centrale Bank, gezien de ontwikkelingen op de valutamarkt. De moederbank heeft in de afgelopen periode een evaluatie gemaakt waaruit blijkt, dat op de valutamarkt wisselkoersen worden gehanteerd die geen weerspiegeling zijn van een evenwichtige koersontwikkeling. Door paniekreacties op de valutamarkt is een stremming in het transactieverkeer ontstaan. Wij vernemen dat dit besluit ook onderdeel is van de afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Om een efficiënte werking van het transactieverkeer op de valutamarkt te bevorderen en ter ondersteuning van de transitie naar meer wisselkoersflexibiliteit op de valutamarkt, heeft de moederbank besloten met inachtneming van artikel 10 lid f van de Bankwet 1956, de bovengrens van de per 1 maart 2021 ingestelde minimum- en maximumverkoopkoers voor de Amerikaanse dollar bij te stellen.

De bandbreedte van de Bank voor de Amerikaanse dollar wordt tijdelijk per 20 mei 2021 in aanloop naar de overgang op volledig flexibele wisselkoersen als volgt vastgesteld:

  • Een minimumverkoopkoers van SRD 14,290 per US-dollar;
  • Een maximumverkoopkoers van SRD 21,000 per US-dollar.

‘Het hanteren van hogere verkoopkoersen dan de vastgestelde maximumverkoopkoers van de Bank voor de Amerikaanse dollar in het betalingsverkeer is verboden. De maximumverkoopkoers is van toepassing voor de gehele economie. De Bank heeft in samenspraak met de regering, vreemde valuta middelen gealloceerd teneinde de valutamarkt te normaliseren. De Bank attendeert het publiek erop, dat de onder haar toezicht staande algemene banken en wisselkantoren, de enige erkende en bevoegde instanties zijn, waarmee wisseltransacties mogen worden verricht’, aldus de moederbank in een communiqué.

More
articles