Vreden: ‘Veel factoren spelen rol bij hoog aantal COVID-19-besmettingen’

Lang wist Suriname het coronavirus te beteugelen, maar een derde uitbraak leidt nu tot een gespannen sfeer in het land. Waar de buurlanden Guyana, Frans-Guyana en Brazilië al vanaf het begin worstelen met schrikbarende aantallen corona- besmettingen, bleef Suriname zulks bespaard. Zo maken wij ons nu zorgen over het aantal covid-besmettingen, dat exponentieel toeneemt. Dat Suriname nu mogelijk een derde golf tegemoet gaat, komt volgens infectioloog Stephen Vreden van het Outbreak Management Team (OMT), door vele factoren. “Phagwa, Pasen en eventueel buitenlanders die niet adequaat in quarantaine gaan, hebben een rol gespeeld voor het recente hoge aantal COVID-19-besmettingen in ons land”, aldus Vreden in gesprek met De West.

Ook is er recentelijk in een medium aangegeven, dat de Manaus-variant die ook zijn weg naar Suriname heeft gevonden, zich in rap tempo verspreidt in ons land. Dit is volgens Vreden een vermoeden en er wordt hierover druk gespeculeerd. “Wij kunnen dit nog niet precies vaststellen, omdat er nog geen harde data hiervoor zijn. Suriname heeft intussen weer monsters gestuurd naar Nederland om deze te testen, zodat er een harde conclusie getrokken kan worden, of dit hoge aantal COVID-19-besmettingen werkelijk te wijten is aan deze varianten”, aldus Vreden. Gewacht wordt op de resultaten van de monsters die naar Nederland zijn gestuurd voor verder onderzoek.

Dokter Vreden zegt met zekerheid, dat het COVID-19 virus nog steeds aanwezig is in ons land. In alle drie buurlanden zijn de aantallen van besmette personen stijgende en er komen zich dagelijks nieuwe positief getesten bij.

De overheid en de bevoegde instanties volgen de ontwikkelingen van de COVID-19 pandemie op de voet en zullen zich blijven inzetten, om de gevolgen hiervan in Suriname zoveel mogelijk te beperken.

 

More
articles