Jogi blij over tijdelijke stopzetting vluchten uit Haïti

VHP-parlementariër Mahinder Jogi, is blij dat de regering tijdelijk de vluchten van en naar Haïti tot nader order heeft stopgezet. Echter is de ondernemer tevens voorzitter van de Haïtiaanse Stichting Team Haïti, Jean Mixon, niet te spreken over het besluit van de regering. Dit bevestigde hij tegenover Starnieuws. Volgens Mixon, is de VHP voor de verkiezingen een samenwerking met de Haïtiaanse gemeenschap aangegaan, waarbij er is beloofd dat de partij de woon- en leefsituatie van mensen uit Haïti zou verbeteren. Volgens Jogi, is het mogelijk dat er afspraken zijn gemaakt met de groep die al in Suriname verblijft. Indien er achteraf afspraken via de partij met de nieuwe Haïtiaanse groep gemaakt zijn, weet Jogi lettende op de huidige situatie, niet of die wel gerealiseerd kunnen worden.

“Er zal wel een overeenkomst zijn, echter zijn er nimmer afspraken gemaakt voor mensenhandel, vooral niet wanneer de gezondheid van mensen op het spel gezet worden. Dit wat er nu gebeurt, valt onder de categorie mensenhandel”, zegt Jogi. Volgens hem heeft de regering de bevoegdheid om gemaakte afspraken voor een bepaalde periode op te schorten, indien die een gevaar vormen voor de lokale bevolking. ‘’En dat is er nu gebeurd, de situatie dreigde vooral met COVID-19, onoverzichtelijk te worden. Overal gelden er regels, zo ook in Suriname”, aldus Jogi. De vluchten zijn momenteel volgens Jogi verboden, omdat er hoge risico’s daaraan gekoppeld zijn.

“Onze eigen mensen kunnen niet zomaar reizen, hoe zal de regering dat dan mogelijk maken voor buitenlanders? De regering kan niet voor slechts één groep een uitzondering maken. Geen enkele Surinamer kan deze grap in het buitenland uithalen, waarom moet dat wel in Suriname kunnen?”, zegt Jogi. “Momenteel is de regering hard bezig om de huidige situaties van Surinamers en van mensen met een legale status aan te pakken. Er wordt hard gewerkt aan andere belangrijke zaken voor land en volk, dus dat de toegang voor een bepaalde tijd vanwege veiligheidsredenen is verboden, moet geen issue zijn.”

More
articles