Autohandelaar verdient USD 300.000 per vlucht met Haïtianen

De autohandelaar S. van het bedrijf S.C. is volgens onze informatie, verantwoordelijk voor de komst van de grote groepen Haïtianen die de afgelopen weken ons land zijn binnengestroomd. Naar verluidt, huurt deze zakenman een vliegtuig, waarbij de ‘kist’ totaal leeg vliegt richting Haïti en komt vervolgens vol terug naar Suriname. Wij vernemen voorts, dat deze autohandelaar per persoon maar liefst USD 1500 opstrijkt.  Om een kleine berekening te maken, gaat het dus per vlucht om 200 man x USD1500 = USD 300.000. De mensen uit Haïti wordt beloofd, dat zij vanuit Paramaribo naar Frans-Guyana of Guyana worden gebracht. Naar wij voorts vernemen, gaat het hier om mensensmokkel op hoog niveau, want bij aankomst op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, hoeven deze reizigers niet in isolatie en worden ook niet verplicht om een sneltest te doen.

Mensensmokkel

Wij vroegen de vorige week in dit kader, de Franse ambassadeur Antoine Joly, of de Franse regering wilde reageren ten aanzien van het mensensmokkelvraagstuk, dat betrekking heeft op deze grote aantallen Haïtianen die ons land binnenstromen. Joly zei toen, dat de Franse regering voorstellen wil doen aan de Surinaamse regering voor een sterkere samenwerking, aangezien dit vraagstuk onze beide landen regardeert. Volgens de ambassadeur, moet het beginnen met een serieuzer toezicht op het luchtverkeer van Haïti naar Suriname, en dat de voorwaarden voor binnenkomst worden gerespecteerd. “De focus moet ook gelegd worden op de strijd tegen illegale mensensmokkelringen, want duidelijk is te zien dat de komst van Haïtianen wordt georganiseerd, met de aanvoer van tests, hotels en illegale overtochten”, aldus de ambassadeur.

Joly zei, dat het hier duidelijk gaat mensensmokkel en dat hij op de hoogte is van de inzet van Suriname, om hiertegen te vechten, daarom is het noodzakelijk de oversteek van de rivier en de grens aan beide zijden beter te controleren; wetende dat de grens nog steeds gesloten is. De Franse regering heeft allang contact gemaakt met de Surinaamse overheid en wel met betrekking tot de wekelijkse vluchten vanuit Haïti naar Suriname. In dit kader heeft de Franse ambassade in Suriname dringend verzocht, om een ontmoeting met de Surinaamse autoriteiten om zo meer te weten te komen over de terugvlucht van de toestellen uit Haïti, de frequentie en de motieven die van passagiers om naar Suriname te komen. “Wij hebben onze bezorgdheid geuit over deze vluchten, aangezien normaal gesproken, het luchtverkeer is stopgezet en niemand Suriname binnen kan komen, zonder speciale toestemming van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierbij werken we graag samen met de Surinaamse autoriteiten. Het zorgen voor een betere controle bij aankomst op Surinaams grondgebied en het naleven van de quarantaine, is ook een zeer gevoelige kwestie voor Frans-Guyana, dat een grens deelt met Suriname. We hebben ook het sterke vermoeden, dat de Haïtianen het slachtoffer zijn van een keten van mensenhandelaren en dat het echt nodig is, de samenwerking tussen onze diensten te versterken”, aldus Joly.

Vervalste PCR-tests

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken & Internationale Samenwerkingen (BIBIS), Albert Ramdin zijn de vluchten naar Haïti momenteel stopgezet en wel tot midden mei. Dit is door de regering besloten, nadat de Franse regering vorige week alarm had geslagen nadat de aanwijzingen overduidelijk waren, dat Haïtianen nog steeds proberen de grens tussen Suriname en Frans Guyana, over te steken. De ambassadeur Joly zei vorige week desgevraagd tegenover De West, dat er inderdaad is gemeld dat asielzoekers, of mogelijk Haïtiaanse toeristen, proberen de grens tussen Suriname en Frans-Guyana, over te steken. “Volgens de controledienst in Frans-Guyana, kwamen bijvoorbeeld Haïtianen op 8 april opdagen met schijnbaar vervalste PCR-tests: alle gepresenteerde tests, waren tegelijkertijd door dezelfde arts verstrekt en hadden dezelfde aantallen. Al deze Haïtianen kwamen op 29 maart per vliegtuig in Suriname aan. Ze werden naar een hotel gebracht voor hun quarantaine, maar bleven daar slechts één nacht, omdat de quarantaine periode niet voldoende werd gecontroleerd. Het is maar een voorbeeld, maar ik heb meer rapporten over dit onderwerp van de Frans-Guyanese autoriteiten. De Franse regering maakt zich grote zorgen over de komst van deze mensen, gezien de rampzalige gezondheidssituatie op Haïti waar alle varianten circuleren, ook de Zuid-Afrikaanse variant”, aldus Joly. Mystral Jean-Charles, de consul van Haïti in Suriname reageerde vorige week tegenover het ochtendblad De Ware Tijd, dat hij absoluut niet achter de uitspraken van de Franse ambassadeur staat. Jean-Charles is van mening, dat niet omdat wij een derdewereldland zijn, kunnen we niet de nodige maatregelen treffen. Volgens de consul bestaat de mogelijkheid, om zelfs op de luchthaven op Haïti Covid-19-sneltesten uit te voeren, waarbij je de resultaten binnen 45 minuten hebt.

Sociaal conflict

Volgens de ambassadeur van Frankrijk vormt de sociale onrust die Haïti momenteel op het eiland heerst, versterkt door de politieke crisis, en veroorzaakt door het grondwetshervormingsproject van de president, een onderdeel van de problemen. “De situatie verbetert ter plaatse niet en zou misschien meer Haïtianen ertoe kunnen aanzetten, het land te verlaten. Dit fenomeen is niet nieuw voor Haïti, en het lijkt erop, dat de Haïtianen vooral de ellende willen ontvluchten. Het is duidelijk dat de situatie ter plaatse moet worden verbeterd om deze migraties te beteugelen”, aldus Joly. Verder zegt hij, dat de Franse regering al samen werkt met de Haïtiaanse regering door middel van begrotingssteun, via de Franse ambassade aldaar en via het Franse ontwikkelingsagentschap (AFD), op het gebied van voedsel, veiligheid, onderwijs, gezondheid, rechten en of ruimtelijke ordening.

 

More
articles