Contactberoepen zullen klanten gewoon toelaten

De onlangs verscherpte covid-maatregelen zijn naar verluidt, niet realistisch, gezien de oorsprong van de besmettingen. Ondernemers die vallen onder de noemer ‘contactberoepen’, zullen hun klanten gewoon blijven helpen. De redactie van De West verneemt uit betrouwbare bron, dat de mensen die werkzaam zijn in een contactberoep, geen gehoor zullen geven aan deze maatregelen, omdat zij zich al geruime tijd houden aan alle vastgestelde covid-protocollen. Daarnaast houden zij zich aan de hygiënevoorschriften, derhalve zijn er bij hen geen besmettingen ontstaan. Ook de sportscholen zullen op creatieve manieren sportactiviteiten aanbieden, want volgens covid-maatregel 4, zijn alle sportactiviteiten (dus met inbegrip van individuele sportactiviteiten en contactsporten) verboden.

In december vorig jaar werden de covid-maatregelen ook verscherpt. Ondernemers die toen vielen onder de noemer ‘contactberoepen’, werden verplicht hun bedrijf te sluiten. Vooral ondernemers die geen buffer hadden opgebouwd, werden hard getroffen. Na een maand van gedwongen sluiting, was voor velen de rek eruit. Sommigen waren al zover, dat zij hun personeel niet meer konden betalen als de maatregelen gehandhaafd bleven. Nu zitten we wederom in hetzelfde schuitje met de onlangs verscherpte maatregelen.

“Ondanks dat er geen besmettingen zijn geconstateerd binnen de contactberoepen zoals salons en sportscholen, moesten die in opdracht van de regering vlak voor de kerstdagen, hun deuren sluiten. De regering kan nauwelijks de sociaal zwakkeren helpen, hoe kunnen zij ons dan tegemoet komen?”, zegt een onderneemster. Volgens kapster R.C., is de branche al zwaar getroffen door de covid-maatregelen. “Toen wij in december moesten sluiten, kon ik in januari nauwelijks mijn huur betalen. Ik kan nu al mijn vaste lasten niet meer betalen en nu moeten wij weer voor twee weken dicht. Naar mijn mening zijn de maatregelen niet doordacht, want er is nooit een besmetting geweest bij een contactberoep”, zegt zij. De kapster is erg teleurgesteld in de regering, want iedereen die bij de overheid zit of op het kabinet werkt, krijgt zijn salaris wel op tijd, maar zij die voor werkgelegenheid zorgen en ook nog belasting betalen, komen niet in een aanmerking voor een compensatie. Verder zegt zij, dat als de zaken zo doorgaan, zij zal moeten vertrekken. “Mijn verhuurder wil zijn geld eind van de maand en als ik niets heb verdiend in de afgelopen maand, hoe moet ik dan mijn huur betalen. Nederland is ook geen paradijs, maar daar heb je recht op een uitkering als je bedrijf vanwege de covid-pandemie is gesloten.”

Ook sportschoolinstructeurs hebben het moeilijk. Sommigen geven privélessen of les aan een klein groepje. Maar niet eenieder doet dat, sommigen vrezen op zo een manier hun vergunning kwijt te raken. “Dit is mijn brood en we moeten het hebben van de leden die komen sporten, als ik nu gewoon een bepaalde groep ontvang en ik word gepakt, dan verlies ik mijn vergunning en daardoor mijn inkomen. Het is heel erg stressend, want ik moet ook de huur betalen en mijn gezin verzorgen. Wij hebben ons te allen tijde gehouden aan de protocollen en niemand is ooit ziek of besmet geraakt. Als de regering ons financieel niet tegemoet kan komen, dan moeten ze ons alternatieven bieden, waardoor wij het hoofd boven water kunnen houden”, zegt K.J.

More
articles