NVB-vervoerders blijven staken, ondanks oproep TCT- minister

De Organisatie van Boot- en Bushouders in Suriname (OBS), blijft in actie, ofschoon de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), haar had verzocht om die op te schorten. Bus- en boothouders die hun diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), zullen tot nader order hun werkzaamheden niet verrichten. OBS-ondervoorzitter Iwan Woon verklaarde tegenover een lokaal medium, dat de acties niet opgeschort worden, omdat er nog geen oplossing is voor een tariefaanpassing. De minister had twee weken respijt gevraagd om erover te kunnen onderhandelen. Woon stelt, dat de bewindsman drie weken de ruimte heeft gekregen, maar nog steeds geen oplossing heeft gepresenteerd.

De NVB bus- en boothouders hebben naar zeggen van Woon helemaal geen geld meer om te kunnen tanken. Volgens hem kunnen zij ook niet steeds blijven lenen om de dienst draaiende te houden. Woon hoopt dat de overheid vandaag nog met een oplossing komt.

Het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme is volgens de Communicatie Dienst Suriname (CDS) momenteel bezig met het vraagstuk rond het openbaar vervoer. Het Nationaal Vervoerbedrijf is hier ook onderdeel van. Te midden van deze oriëntatie en structurering, is het vraagstuk van de tariefsaanpassing binnen het NVB aan de orde gesteld. Dit traject is reeds ingezet, waarbij het nieuwe tarievenstelsel voor bushouders een fundamenteel aandachtspunt is. Na een gedegen onderzoek en in gemeen overleg met de OBS, zal de regering moeten komen tot aanvaardbare tarieven, die de overheid gelet op haar financieel budget kan dragen.

De onderhandelingscultuur die de minister van TCT heeft aangetroffen als het gaat om vraagstukken betreffende het boot- en bus transport, behoeft volgens CDS, een  structurele aanpak in plaats van ad hoc besluitvorming en het “blussen van brandjes” binnen de sector. Voor de uitvoering hiervan, zullen er komende week vervolggesprekken worden gevoerd met de minister van financiën en de betrokken partijen. Het ministerie gaat naar verluidt niet voorbij aan het belang van de samenleving in deze en werkt daarom naar een duurzame oplossing.

Gelet op het belang van het personenverkeer te land en te water, deed hierdoor de regering een dringend beroep op de vakbond om het daarheen te leiden, dat de reeds aangevangen acties worden opgeschort, totdat er in een significante oplossing is gevonden. “Ter uwer info mag dienen, dat de minister van TCT altijd open staat voor dialoog”, adus een bericht van de Communicatie Dienst Suriname.

 

More
articles