Seksueel molest op de werkvloer:

‘Slachtoffers bang voor rancune en consequenties’

‘Seksueel molest wordt tot nu toe niet gezien als een breed geïdentificeerde werkplek-issue. Doorgaans wordt seksueel molest gezien als ‘normaal’, en vooral als een persoonlijk probleem’, staat in het onderzoeksrapport van de Stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand voor Vrouwen, met technische en financiële ondersteuning van het UN Trust Fund to End Violence Against Women (UNTF-UNIFEM), uitgebracht in 2011.

Doorgaans mannen

Maggie Schmeitz, directeur Stichting Ultimate Purpose, tevens mensenrechtenactivist, zegt tegenover de krant, dat het een groot probleem is dat seksueel molest nog steeds heel veel voorkomt. Waar volgens Scheimtz niet over gesproken wordt, is dat de plegers meestal misbruik maken van hun positie op de werkvloer. “De slachtoffers zijn in dit soort situaties meestal bang voor rancune en de consequenties. Wereldwijd zijn vrouwen en meisjes vaker slachtoffer dan mannen en dat is Suriname ook zo. Dat is ook naar voren gekomen in het onderzoeksrapport geleid door de Stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand voor Vrouwen”, zegt Schmeitz.

De stichting heeft voor haar onderzoeksrapport, data verzameld van tien publieke en private bedrijven in uiteenlopende economische sectoren. De stichting beoogt met het rapport, meer inzicht te verschaffen in de omvang en aard van seksueel molest in Suriname. Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer 1 op de 5 werkers (21%) van mening is, dat seksueel molest vaak tot heel vaak voorkomt op de huidige werkplek. De meeste vrouwen en mannen zijn van mening dat slachtoffers van seksueel molest, doorgaans vrouwen zijn en plegers van seksueel molest doorgaans mannen.

Geen incidentele ervaring

“Uit het onderzoek van Ilse Henar-Hewitt is gebleken, dat 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 10 mannen, meer dan eens een vorm van seksueel molest heeft ervaren op de werkvloer. Dus het zijn geen losse incidenten, maar structureel gedrag waarmee slachtoffers iedere dag worden geconfronteerd”, stelt Schmeitz. Dit blijkt ook uit het onderzoek: 45% van de vrouwelijke en 63% van de mannelijke slachtoffers heeft het seksueel molest in het afgelopen jaar ervaren, waarvan 27% vrouwen en 40% mannen meldden dat dit molest in de afgelopen 6 maanden plaatsvond.

Ontslag

Uit het onderzoek blijkt voorts, dat ongeveer een derde van de werkers structureel last heeft van seksueel molest. Hoe ingrijpender de vorm van seksueel molest, hoe groter het gevolg. De meeste slachtoffers meldden, dat het molest hen nog steeds hindert. Een deel geeft aan niet prettig meer te werken of is ziek geworden. Ontslag nemen vanwege seksueel molest wordt slechts in één geval als consequentie genoemd. “Seksueel Molest op de werkvloer kan invloed hebben op meerdere zaken. In situaties waar het slachtoffer daadwerkelijk wordt gedwongen tot seksuele handelingen, kan je denken aan fysieke klachten, ongewenste zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen. Maar in alle situaties, seksuele handelingen of niet, is er het psychologisch aspect dat voor enorme misère zorgt. Iedere dag met angst naar het werk. Het gevolg hiervan is dat mensen inderdaad met ontslag gaan of niet gaan voor die promotie, omdat zij uit die situatie willen; en in andere gevallen blijven mensen in deze slachtofferrol vanwege het feit, dat zij het salaris nodig hebben”, aldus Schmeitz.

Meerdere zijn plegers

Plegers van seksueel molest zijn volgens het rapport, vooral meerderen en collega’s. Bijna de helft van de vrouwen (47%), noemt een meerdere als pleger. Van de mannelijke slachtoffers zegt 30% last te hebben gehad van een meerdere. Het speelt ook een rol of er overwegend mannelijke werkers en een overwegend mannelijke leiding aanwezig is. Het betreft in dezen vooral traditionele werkplekken, waar vrouwen nog maar recent zijn ingestroomd, en waar mannen zich vooralsnog laten leiden door traditionele opvattingen over genderrollen. Op vrijwel alle onderzochte werkplekken is gebleken, dat werkers seksueel molest nauwelijks melden. In veel gevallen meldden werkers, dat ze het molest negeren of dat ze het contact met de betreffende persoon/personen vermijden. Een veel gerapporteerde strategie is voorts dat de pleger wordt aangesproken. Niet altijd is persoonlijke actie effectief. In bedrijven met een duidelijke dominantie van mannen met machogedrag, klagen vrouwen dat mannen zich niet laten weerhouden, en simpelweg het protest negeren. Het overgrote deel van de werkers (89%) is van mening, dat het bedrijf maatregelen moet treffen tegen seksueel molest. De meeste werkers (81%) vinden vooral voorlichting belangrijk, en kiezen verder voor training en ontwikkelen van werkplekbeleid.

(Bron: http://www.ilsehenar-vrouwenrechten.sr/website/index.php/2016-11-22-20-41-00/onderzoek-wetgeving/129-onderzoek-naar-seksueel-molest-in-tien-surinaamse-arbeidsorganisaties-in-de-publike-en-private-sector)

More
articles