Gewijzigde muntwet aangenomen met 45 algemene stemmen

 ‘Munten niet vervangen, maar veranderd en aangevuld’

Tijdens de Openbare Vergadering van 4 februari jl., werd de ontwerp muntwet behandeld en gewijzigd. Minister Armand Achaibersing van Financiën, zei in De Nationale Assemblee (DNA) verklaard, dat er momenteel een gebrek is aan muntgeld, en het ook zo is dat munten verloren gaan, en de munten ook gespaard worden. Volgens Achaibersing, zullen er binnenkort nieuwe munten geslagen worden. De muntwet die voor het laatst in 2003 werd aangepast, is gisteren opnieuw gewijzigd. De gewijzigde muntwet werd met 45 algemene stemmen aangenomen. “De munten die in omloop zijn, zullen niet vervangen worden, maar veranderd en aangevuld. Hier gaat het volgens de minister niet om monetaire financiering.”

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien heeft gisteren een voorstel gedaan inhoudende dat mensen aangemoedigd moeten worden hun munten in omloop te brengen. Door een tekort aan kleingeld, geven sommige winkeliers momenteel “snoepjes”  aan klanten. Gajadien vroeg of de regering actie zou kunnen ondernemen om burgers tegen een extra vergoeding te stimuleren, alle muntjes die ze thuis houden in te dienen. Volgens Achaibersing zal hij dit voorstel verder bekijken.  Volgens Achaibersing werden munten voor het laatst in 2017 geslagen. Hij stelde dat bij het produceren van nieuwe munten, het een wetswijziging verreist, waarbij een ander materiaal, zoals in de huidige wet genoemd staat, toegepast zal worden. Achaibersing: “Echter is er geen noodzaak meer tot het slaan van SRD 0,01 en SRD 0,05 munten.” Het gaat om een wetswijziging, waarbij er 3 miljoen munten van SRD 2,50 , 10 miljoen van SRD 1, – , 12 miljoen van SRD 0,25 en 11 miljoen van SRD 0,10 vervaardigd zullen worden.” Volgens Achaibersing, zal het om een bedrag van USD 1,4 miljoen gaan, en hij haalde ook aan dat het een besparing zal opleveren, wegens de verandering van het materiaal van circa 40 procent. In vergelijking met gebruikelijke materiaal, zouden wij USD 3,3 miljoen moeten betalen. ”Door in “nickel plated steel” de munten aan te maken, wordt er bespaard. De waarde vertegenwoordigt SRD 21,6 miljoen”, aldus Achaibersing.  Acahibersing verklaarde, dat er in principe niet zoveel muntjes nodig zijn, als wij in staat zijn de roulatie weer opgang te brengen, maar dit wordt vanuit een realistische situatie bekeken, omdat de roulatie wederom opgang brengen, toch wel enige bewustwording en enige tijd in zal nemen, zodat deze goed uitgevoerd kan worden. Achaibersing: “Over zes tot acht maanden zal de overheid munten en muntbiljetten in roulatie brengen, die aangemaakt zullen zijn uit een ander metaal.” Totaal aan munten, die in omloop gebracht zullen worden zijn SRD 65,3 miljoen en muntbiljetten ongeveer SRD 900.000. Het totaal aantal munten in omloop in alle denominaties is 167,2 miljoen stuks. Muntbiljetten circa 500.000 stuks.” Achaibersing benadrukte, dat de regering stapsgewijs bezig is, de economie te herstellen. “Wij gaan de goede kant op, omdat de indicatoren dat ook aangeven” , aldus Achaibersing.

More
articles