KPS zoekt valutasmokkelaars Dassasingh en Rambaran

Politie-inspecteur aangehouden en ingesloten

De procureur-generaal bij het Hof van Justitie, heeft gisteren de opsporing, aanhouding en voorgeleiding gelast van Richanand Dassasingh (33) en Winesh Rambaran (23). Zij worden onder andere verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en omkoping ambtenaar, alsook overtreding van de wetten Strafbaarstelling Money Laundering, Tegengaan Smokkelen en Economische delicten en de Deviezenregeling. Dassasingh heeft voor het laatst gewoond aan de Surinamestraat 72 te Paramaribo, terwijl Rambaran woonachtig was aan de Wayamboweg 31 in district Saramacca. Beide verdachten zijn volgens het opsporingsbericht, dat maandagmiddag door het Korps Politie Suriname is gelanceerd op de website van het KPS en sociale media, Hindoestaan en bruin van kleur, hebben sluik haar, een normaal postuur en zijn ongeveer 1,80 meter lang.

Naar verluidt houdt de opsporing van het duo verband met de inverzekeringstelling van politie-inspecteur Orlando E., waarnemend hoofd van het BID-team die in december vorig jaar werd aangehouden en in verzekering gesteld. De politie-inspecteur zou zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de Deviezenwet, de Wet Economische Delicten, misbruik van bevoegdheden, aannemen van giften, het doen van beloften en deelname aan een criminele organisatie. Hij wordt ervan verdacht diensten aan de voortvluchtige duo te hebben verleend, zodat zij grote sommen vreemde valuta langs de airport security konden vervoeren.

De politie-inspecteur werd onlangs op 21 december aangehouden nadat intern onderzoek was gedaan naar een incident op 9 december, waarbij drie passagiers waren aangehouden op de Johan Adolf Pengel Luchthaven met een bedrag van euro 525.000. Dit bedrag was niet gedeclareerd en daarmee hadden deze passagiers de Deviezenwet overtreden. Het drietal werd vervolgens aan het BID-team overgedragen om deze zaak verder af te handelen. Naar verluidt heeft de politie-inspecteur verklaard, dat hij het drietal had gesproken en zij zouden hem een formulier hebben overhandigd met het voormelde bedrag. Dat formulier was volgens zijn verklaring door de douane afgestempeld en getekend, zoals vereist. Hierdoor liet hij de verdachten gaan, omdat hij veronderstelde dat hun zaken op orde waren. Rechercheurs geloofden het verhaal van Orlando.E. niet en hebben uit camerabeelden kunnen concluderen, dat de politie-inspecteur op de bewuste dag naar het damestoilet ging met vermoedelijk een tas met inhoud onder zijn uniform. Kort daarna gingen Dassasingh en Rambaran zonder bagage naar het damestoilet en kwamen met een tas eruit. De conclusie die werd getrokken door rechercheurs is dat Orlando, de tas met geld had verborgen en in het toilet had overhandigd aan het duo.

More
articles