NALEVING CONTROLE OP COVID-PROTOCOLLEN LIJKT NERGENS OP

Veel mensen hielden 1,5 meter afstand, mensen wasten intensief hun handen en er waren nauwelijks drukke plaatsen in de stad. Zo zag Suriname er in maart en april 2020 uit. Zo’n disciplinair anti-coronagedrag wil de overheid opnieuw realiseren, maar met goedbedoelde of dringende adviezen, lukt dat maar niet. De naleving van de protocollen wordt duidelijk verwaarloosd. Als de besmettingscijfers niet dalen, moeten er stringentere maatregelen te worden genomen. Dit heeft de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, al meerdere malen de samenleving voorgehouden. Dat het virus snel om zich heen grijpt, lijkt nog niet goed tot de mensen door te dringen.

Gedragsverandering kan de virustransmissie afremmen, maar blijkt moeilijk te realiseren. Ons ‘coronagedrag’ is geen leuk gedrag, maar we moeten blijven hameren op onze eigen verantwoordelijkheid. Afstand houden, geen feestjes, je sociale leven inperken, dat wil bijna niemand. Maar de beloning voor ‘goed coronagedrag’ zal voordeel opleveren voor de gehele natie. Wat ook helpt bij het creëren van gedragsverandering, is de sociale waardering. Wie een bedankje krijgt, omdat hij of zij op 1,5 meter van een ander blijft, zal dat vaker doen.

Ook geldt: hoe meer mensen het goede gedrag vertonen, bijvoorbeeld een mondkapje opdoen in de openbare binnenruimte, hoe groter de kans dat er een nieuwe norm ontstaat. Mensen zonder mondkapje vormen dan de uitzondering en worden erop aangesproken. Gelukkig zijn er al verschillende units die nu toezien op de handhaving, maar ze zullen vanaf volgende week worden bijgestaan door de Covid Brigade. Overtreders van de covid-maatregelen, inclusief de lockdown, moeten strenger worden aangepakt en boetes zouden daarvan een onderdeel moeten blijven zijn,  ook voor bedrijven en sectoren die zich niet aan de maatregelen houden.

Er moet veel meer controle komen op het dragen van een mond-/neuskap, het houden van de sociale afstand en het samenscholingsverbod. De alertheid is hier van eminent belang. Ten tweede dient de regering te allen tijde zelf het goede voorbeeld te geven. Indien er vanwege het ministerie van Volksgezondheid wordt gesteld dat er niet gefeest mag worden, moet dat ook niet gebeuren. Zelfs niet onder de mom van dankdienst of huwelijk. Het is belangrijk dat erop gewezen wordt dat gestelde maatregelen, niet getart mogen worden. Hoe kleiner de virusuitbraak, hoe minder de maatregelen. Hoe groter de uitbraak, hoe zwaarder de maatregelen, met grote economische schade en stevige inperking van de vrijheden tot gevolg. Dus iedereen heeft er belang bij, ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen heel klein blijft. Indien wij heel snel terug willen naar een situatie zoals we die voor maart 2020 hebben gekend, zullen we ons toch echt aan de covid-maatregelen moeten houden.

More
articles